V8 Supercars

V8 Supercars: Derde titel voor Jamie Whincup. Zege voor FPR-Ford

Hoewel Team Vodafone-coureur Craig Lowndes het uiterste gaf om de fel begeerde V8 Supercar-titel binnen te slepen, had zijn teamgenoot Jamie Whincup aan een achtste plek voldoende om zich voor de derde keer V8 Supercarkampioen te mogen noemen. De zege ging naar de FPR-Ford Falcon van Mark Winterbottom.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s SBR/FPR/BAM Media PR/Holden TWR

2012_winnaar_winterbottom
Fraaie zege voor Mark Winterbottom met de FPR Falcon. Door zijn zege moest Van Gisbergen
zijn derde plek in de eindstand van het kampioenschap prijsgeven.

Derde titel voor Jamie Whincup
Jamie Whincup had aan een achtste plek in het Olympische Park van Sydney voldoende om zich voor de derde keer V8 Supercarkampioen te mogen noemen. “Door de wisselende weersomstandigheden wisten wij dat het zwaar zou worden. We hebben het niet hard, maar wel intelligent gespeeld. Het is een enorme opluchting. Na gisteren werd het een behoorlijk stressvol weekend. Wij konden beiden vandaag het kampioenschap winnen.”aldus de nieuwe kampioen. Whincup behaalde dit jaar maar liefst 10 zeges in het V8 Supercarkampioenschap. Vooral ervaren V8 Supercar-coureurs als Rick Kelly en Jason Bright maakten het de kersverse kampioen gedurende het seizoen 2011 behoorlijk zwaar. Whincup: “Vooral met Jason Bright heb ik menig robbertje op de baan uitgevochten. Teamgenoot Craig Lowndes bekeek het op een filosofische wijze: “Tweede was het beste dat ik kon doen. Ik ben niet teleurgesteld, Jamie heeft fantastisch werk verricht. Het was natuurlijk altijd moeilijk om 188 punten te overbruggen.”

Zege voor Winterbottom
Vooral tijdens de laatste wedstrijden waren de Ford Performance Racing(FPR)Falcons erg sterk. Omdat de weersomstandigheden bij de start sterk varieerden dook vrijwel de helft van het startveld na de opwarmronde direct de pits binnen. Het team van FPR koos voor twee verschillende strategieën. Polesitter Will Davison vertrok op regenbanden, terwijl teamgenoot Winterbottom op slicks vertrok. Na een eerste neutralisatie in de 25e ronde nam de FPR Ford Falcon van Mark Winterbottom de leiding. Gedurende lange tijd zag het er naar uit dat het FPR-Team een dubbeloverwinning zou scoren. Maar vier ronden voor het einde verdween Will Davison in de bandenstapels. De kersverse kampioen Jamie Whincup beleefde nog enkele benauwde momenten toen Paul Dumbrell spinde en de Holden van Lee Holdsworth de Ford Falcon vol torpedeerde. Daardoor ontaardde het slot van de wedstrijd in een shoot-out richting finish.

2011_wedstrijdbegin_homebush
Moeilijk wedstrijdbegin in Homebush ofwel het Olympisch Park van Sydney

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet