V8 Supercars

V8 Supercars: Team Vodafone-coureur Craig Lowndes houdt titelstrijd met teamgenoot Whincup open

De titelstrijd tussen de beide Team Vodafone Triple 8-coureurs Jamie Whinchup en Craig Lowndes blijft tot de laatste wedstrijd volledig open. De gedoodverfde titelfavoriet Jamie Whincup zag zijn titelaspiraties na de eerste wedstrijd op Homebush behoorlijk slinken!

Tekst Willem J. Staat
Foto’s BAM, SBR, PR

2011_lowndes_homebush
Craig Lowndes op weg naar een schitterende zege in Homebush. Gaat zijn teamgenoot
Jamie Whincup de titel alsnog verliezen?

Lowndes houdt titelstrijd open!
Triple 8 Team Vodafone-coureur Craig Lowndes kwalificeerde zich voor de voorlaatste wedstrijd op het stratencircuit van Sydney(Homebush) als tiende. Een schitterende prestatie van Lowndes leverde een verdiende zege op. Zijn teamgenoot en titelrivaal Jamie Whincup verslikte zich in de 25e ronde na een touché met de muur. Whincup kwam als 20e en laatste over de eindstreep en verspeelde mogelijk zijn kansen op een vierde titel. Het verschil tussen beiden bedraagt voor de seizoensfinale slechts 83 punten.

In de 61e van de 74 ronden tellende wedstrijd nam Craig Lowndes definitief de leiding over van Michael Caruso’s Holden. Het verschil tussen Lowndes en Toll Holden HRT-coureur Garth Tander bedroeg op de finish slechts 0.8 seconden. De fuel economy run van Caruso zorgde voor het nodige spektakel. In het zicht van de finish werd de Holden in de flank gereden door de aanstormende SBR Ford Falcon van Shane van Gisbergen. Die behaalde al crashend de derde plek, terwijl Caruso zelfs nog als vierde over de finish ging.

Twee safetycar-interventies zorgden ervoor dat Van Gisbergen aanvankelijk terrein verloor. Maar Van Gisbergen wist in de slotfase van de wedstrijd voldoende brandstof te besparen om de derde plek veilig te stellen. Zeker nadat Michael Caruso en Rick Kelly eveneens door gebrek aan brandstof hun kansen verspeelden.

Van Gisbergen: “Het is natuurlijk prachtig om na de teleurstelling van 2010 om als derde te eindigen. Na een incident tijdens de tweede stint kwam ik van mijn lijn af en pikte wat “debris” op. Ik werd er een aantal ronden langzamer door. Soms had ik er last van, soms niet. Daarna had ik eigenlijk geen goed uitgangspunt, maar uiteindelijk kwam het toch nog goed door brandstof te besparen en toch te pushen!”

2011_svg_homebush
Podium voor Van Gisbergen. Voorlopig nog vierde in de stand van het kampioenschap.
De derde plek is het doel!Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet