IndyCar

Indycar: Newman Haas Racing sluit “tijdelijk” haar deuren

Het eens zo succesvolle Indycar-team van Newman Haas maakte in een statement bekend dat men vanwege de economische situatie in 2012 niet aan de Indycarseries zal deelnemen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Willem J. Staat, Ford Racing, Indycar

2011_newman_haas_racing
Einde van een tijdperk? Of alleen maar tijdelijk?

Newman Haas Racing sluit “tijdelijk” haar deuren
Het team van Newman Haas Racing dat in de Champcarworldseries destijds verwend werd met vier titels van Sebastien Bourdais(2004, 2005, 2006, 2007) slaagde er bij het opgaan van Champcar in Indycar in 2008, eigenlijk nimmer in om deze grote successen te herhalen. Behalve bij enkele incidentele successen van Graham Rahal en de Rookie titel van James Hinchcliffe dit seizoen, kwam het team nooit meer zo goed uit de verf. In het Newman Haas persbericht wordt dan ook gesproken over het feit dat men zich “tijdelijk” uit Indycar terugtrekt. In totaal behaalde het team van Newman Haas maar liefst acht Indycar-titels.

2011_2007_zolder
Sebastien Bourdais, de laatste kampioen voor Newman Haas Racing.

Oud Newman Haas-coureur Bruno Junqueira noemde het een zwarte dag voor Indycar. Junqueira: “Newman Haas was één van de beste teams waarvoor ik ooit gereden heb. Het is een schande. Ook Sebastien Bourdais deelde de mening van Junqueira. Ook US legende Mario Andretti, die als eerste voor het team van Newman Haas uitkwam reageerde verrast en teleurgesteld.

Andretti: “Dit had ik totaal niet verwacht. Ze hebben geprobeerd om het zo lang mogelijk vol te houden. Hiermee gaat een prachtig tijdperk ten einde. Ik zal ze missen!” Ook Robert Doornbos kwam in 2009 voor het team van Newman Haas/Lanigan uit, maar verliet het team voortijdig. Aan de hoogtijdagen van Newman Haas/Lanigan begon langzaam een einde te komen. Newman Haas Racing houdt de achterdeur op een kier. “Mocht er een sponsor gevonden worden, dan is men alsnog van de partij. Naast Bourdais won men tevens Indycarkampioenschappen met de Andretti's, Nigel Mansell en Cristiano da Matta.

2011_elkhart_lake
Uit lang vervlogen tijden een opname met Michael Andretti op Elkhart Lake.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet