Formule 1

Formule 1: Mark Webber wint laatste race van het jaar


Vettel kan niet langzaam rijden
Het uitvallen van Hamilton is voor Sebastian Vettel een duidelijk voorbeeld van wat er kan gebeuren. Vettel heeft namelijk moeite om zich in te houden en is na Webber gewoon de snelste man op de baan. Dat vindt het team niet leuk, want die zien op de monitoren hoe groot de problemen van de versnellingsbak zijn. Daarom wordt Vettel nogmaals op zijn hart gedrukt dat hij het echt rustig aan moet doen.

Sutil wil p6
Adrian Sutil zit op p6 heel dicht achter Nico Rosberg. Op start/finish opent Sutil de aanval en hij denkt bij het aanremmen van de Senna S zijn landgenoot wel te pakken te hebben. Rosberg remt echter zo laat dat hij gewoon weer in de binnenbocht duikt en zijn plaats terugpakt. Niet zo slim van Sutil, maar die leert snel. In de volgende ronde doet Sutil hetzelfde, maar dit keer maakt hij de deur dicht en behoudt hij p6.

Moet Button nog stoppen?
De twee Red Bulls zijn veruit de snelsten van het veld. Webber heeft een gat van zes seconden op Vettel, die meer dan tien seconden voor Alonso rijdt. De Spanjaard rijdt zes tellen voor Button, maar die rijdt al op harde banden. Zou hij de race daarop uit kunnen rijden en Alonso kunnen pakken? Het antwoord komt al vrij snel van Button zelf, hij stopt nogmaals en haalt weer harde banden. Fernando Alonso stopt een ronde later, het valt te benieuwen wat het tempo van de Ferrari op de harde band is. Traditioneel is dit iets minder.

”Ik voel me als Senna in 1991”
Sebastian Vettel moet de hele race elke bocht opletten op zijn schakelen. Dat zou stress kunnen opleveren, maar niet bij Vettel. Met nog vijftien ronden voor de boeg roept de Duitser plotseling over de boardradio: “Ik voel me als Senna in 1991.” Dat zegt genoeg over hoe relaxed Vettel is. Ook zijn team maakt zich niet al te druk: “Leuk voor je, ben er maar trots op.”

Button jaagt op podiumplaats
Op de harde banden gaat het met Jenson Button een stuk beter dan met Fernando Alonso. Button is meer dan een seconde per ronde sneller en zo groot was dat gat niet. En dus meldt de Brit zich in een mum van tijd op de staart met de Italiaanse vlag. Alonso kan goed verdedigen, maar met nog elf ronden te gaan lijkt dit verschil wel erg groot. Dat is het ook, Button bekijkt het een rondje, positioneert zich daarna in de Senna S en pakt Alonso met behulp van DRS. Het gat naar Vettel is nog elf seconden, dat is met nog acht ronden te groot waarschijnlijk wat veel van het goede. Hoewel Vettel dan wel foutloos moet blijven rijden, want we zien hem na een momentje even buiten de baan rijden.

Button wordt runner-up
Met de derde plaats in de race in handen is Jenson Button ook zeker van de tweede plaats in het kampioenschap. De tien punten die hij inlevert ten opzichte van Mark Webber kan Button zich permitteren en dus mag hij zich best of the rest noemen. Daar is in feite niemand blij mee, maar het is voor Button wel lekker om in het jaar dat gedomineerd werd door Sebastian Vettel in de eindstand voor Mark Webber te eindigen. En ook teamgenoot Lewis Hamilton eindigt ver achter Button, wat hem binnensteams veel goodwill zal opleveren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet