Formule 1

Formule 1: Mark Webber wint laatste race van het jaar


Red Bull veruit het snelst
De problemen van Sebastian Vettel worden met de ronde groter, want hij krijgt in zijn oor verteld dat hij serieuze versnellingsbakproblemen heeft en elke bocht moet short shiften. Vettel antwoordt dat dat zeker ten koste zal gaan van zijn tempo, dat tot dit punt nog steeds prima was. Hij verliest weliswaar een paar tienden op Mark Webber, maar is verder nog altijd de snelste van het veld.

Webber naar de leiding
Mark Webber zal zijn kans ruiken; hij heeft dit jaar nog geen race gewonnen, maar kan het beroerde jaar nog goed afsluiten met een overwinning, die hem dan waarschijnlijk ook de tweede plaats in het kampioenschap zal opleveren.In de dertigste ronde staat Vettel zijn leidende positie af aan Mark Webber, maar zijn tempo is nog steeds beter dan de mannen achter de Red Bulls. Vettels voorsprong op Alonso is negen seconden, maar Vettel moet nog veertig rondjes door.

McLarens stoppen, maar is het te vroeg?
Na 31 ronden moet Jenson Button alweer voor de tweede keer naar binnen. Hij gaat over op harde banden, misschien dat die hem nog wat opleveren. Een ronde later komt Hamilton ook en op zachte banden blijft hij wederom achter zijn teamgenoot. De twee McLarens zitten dus op een verschillende strategie, maar de rest van het veld heeft misschien als strategie om zo lang mogelijk op de baan te blijven. Er wordt namelijk regen voorspeld over tien minuutjes, dus het zou fijn zijn om een stop te besparen. Dat lukt Alonso niet, hij blijft eveneens op zachte banden. Leider Webber houdt het wat langer vol, maar uiteindelijk moet ook hij stoppen. Daarmee heeft Vettel de leiding weer in handen, maar een ronde later stopt ook hij. De voorspelde regen is er nog steeds niet, maar als die komt zal dat voor iedereen dezelfde consequenties hebben.

Ook Hamilton heeft versnellingsbakproblemen
Halverwege de Grand Prix van Brazilië is Sebastian Vettel niet meer de enige met versnellingsbakproblemen. Lewis Hamilton heeft dit namelijk ook, maar in tegenstelling tot Vettel hoeft Hamilton niet actief te handelen.

Kobayashi wordt in toom gehouden
Waar Red Bull, McLaren en Ferrari hun onderlinge strijd uitvechten, wordt daarachter nog flink gestreden om de laatste punten. Rosberg rijdt zevende, voor Sutil, Di Resta, en Kobayashi. De Japanner wil gaan aanvallen, maar wordt door zijn engineer op het hart gedrukt om vooral geen gekke dingen te doen en ten minste dat ene puntje binnen te halen.

Massa pest Hamilton
Lewis Hamilton is na zijn tweede stop achter de nog niet gestopte Felipe Massa komen rijden. De Braziliaan koestert echter wrok jegens de Brit en verdedigt zich dus met hand en tand. Omdat Massa ook nog eens lang buiten blijft wordt Hamiltons race behoorlijk verpest. De Brit komt er niet langs en besluit maar alvast te stoppen. Nu heeft Massa echter een stop goedgemaakt en dus stopt hij een ronde later. De Braziliaan komt voor Hamilton weer de baan op en nu zitten de twee in hetzelfde schuitje. Heeft Massa zijn angstgegner dus toch mooi te pakken. Daar kan hij echter niet heel lang van genieten, want Lewis Hamiltons McLaren scheidt ermee uit. Hamilton parkeert zijn auto en eindigt dit beroerde seizoen in mineur.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet