DTM

DTM: DTM-kampioen Martin Tomczyk verlaat Audi, vertrek naar BMW lijkt hiermee zeker (upd)!

DTM-kampioen Martin Tomczyk zal in 2012 niet meer voor Audi uitkomen. De 29-jarige Duitse rijder zoekt na elf jaar bij Audi vertoefd te hebben een nieuwe uitdaging. Hiermee lijkt het vast te staan wat al een tijdlang als gerucht de ronde doet, namelijk dat Tomczyk de overstap maakt naar BMW, dat zoals bekend volgend jaar de gelederen van de DTM komt versterken. Saillant detail: met de al eerder vastgelegde Bruno Spengler en de na de bekendmaking van Audi nu zekere komst van Tomczyk heeft BMW komend seizoen zowel de best geklasseerde Mercedes-Benz-coureur als de best geklasseerde Audi-rijder uit de eindstand van de DTM 2011 binnen de gelederen! Dat Tomczyk hiermee het felbegeerde startnummer 1 meeneemt naar BMW, zal bij Audi ongetwijfeld pijn doen. Opmerkelijk is het overigens dat het merk uit Ingolstadt met het nieuws naar buiten kwam dat Tomczyk ervoor heeft gekozen de samenwerking te beëindigen. Daarmee neemt Audi concurrent BMW publicitair enigszins de wind uit de zeilen, want eigelijk had BMW het vastleggen van Tomczyk aanstaande zaterdag tijdens de jaarlijkse Sportpokal-uitreiking in München bekend willen maken. Dat de kampioen na het winnen van de titel van werkgever wisselt, is in de DTM overigens niet geheel nieuw: in 1994 zorgde Klaus Ludwig voor een verrassing door daags na de finale op Hockenheim, waarin hij voor Mercedes-Benz zijn derde titel behaalde, een contract voor het volgende seizoen te ondertekenen bij Opel. In de 'nieuwe' DTM, sinds 2000, kwam een dergelijke transfer van de kampioen echter nog niet voor.

Tekst Willem J. Staat en René de Boer
Foto: Archief autosport.nl

2011_tomczyk_cockpit

Martin Tomczyk zoekt nieuwe uitdaging.
DTM-kampioen Martin Tomczyk zoekt een nieuwe uitdaging. Martin Tomczyk: “Na elf gemeenschappelijke jaren heb ik het kampioenschap voor Audi binnengehaald. Gedurende al deze jaren heeft het team van Audi Sport en Dr. Wolfgang Ulrich altijd achter mij gestaan. Ik ben blij dat ik het team van Phoenix Racing met een kampioenschap kon bedanken. Ondanks dit gemeenschappelijke resultaat, heb ik na intensief beraad, besloten om een nieuwe uitdaging aan te nemen! Aansluitend wil ik iedereen nog eenmaal bedanken met wie ik de afgelopen elf jaar bij Audi heb samengewerkt!”

Als 19-jarige begon Tomczyk zijn DTM carrière bij het team van ABT Sportsline en werd in 2003 in het fabrieks S Line Junior Team opgenomen. Van 2004 t/m 2010 kwam Tomczyk voor het team van ABT Sportsline uit. In 2011 behaalde hij met team van Phoenix Racing de titel. In totaal behaalde Tomczyk zeven DTM-raceoverwinningen.

Dr. Wolfgang Ulrich: “Wij betreuren het dat hij na zijn succesvolste jaar bij Audi een nieuwe uitdaging zoekt. Ik kan natuurlijk begrijpen dat hij na elf bijzondere jaren bij Audi met hoogte-en dieptepunten een nieuwe uitdaging zoekt. Ten slotte heeft hij aan het stuur van de Audi A4 DTM het doel bereikt waarvoor hij jarenlang hard gewerkt heeft. Het verheugt me dat Martin juist dit jaar zijn critici heeft laten zien waartoe hij in staat is. Dat hij het terugzetten naar Audi Team Phoenix met een oudere auto een degradatie vond kan ik begrijpen. Maar het heeft zijn carrière, zoals ik gehoopt had, nieuwe impulsen gegeven. Ik heb met Martin plezierig samengewerkt. Hij is een full-professional die ik zeer waardeer. Ik wens hem voor de toekomst alle goeds.”Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet