NASCAR

NASCAR: Meesterlijke inhaalrit bezorgt Tony Stewart alsnog titel in zinderende droomfinale!


2011homestead_jimmie_johnson_out
Voor Juan Pablo Montoya en Jimmie Johnson was er slechts een figurantenrol
weggelegd.

Tony Stewart: “ Ik heb geprobeerd hem er mentaal onder te krijgen. Ik heb een heel arsenaal uitlatingen op hem afgevuurd.” Zeker na de kwalificaties toen Stewart zich als 15e klasseerde en Edwards als 1e. Tony Stewart: “Ik zou de naam Edwards nog maar even niet op de Trophy graveren! Het lijkt wel alsof ik met een mes aan een revolverduel ga deelnemen!” Edwards was niet van zijn stuk te brengen en reageerde niet. Tony Stewart: “Klasse, ik heb het hem getracht moeilijk te maken, maar hij was niet van zijn stuk te brengen. Carl Edwards: “Als ik de titel niet kan winnen dan word ik de meest sportieve verliezer die NASCAR ooit gezien heeft, heb ik de afgelopen week tegen mijn vrouw gezegd!”

Geen titelfavorieten
In de aanloop naar de Chase waren zowel Tony Stewart als Carl Edwards bepaald geen titelkandidaten. Stewart haalde met zijn hakken over de sloot “The Chase” en Jeff Gordon noemde Edwards ooit een lamgeslagen vogel, omdat hij bij het team van Jack Roush meer met contractonderhandelingen bezig was dan met racen. Na een negende plek op Michigan vond Stewart zijn eigen team zelfs allerminst capabel om aan “The Chase” deel te nemen. Zeker omdat men zich hiervoor met de hakken over de sloot kwalificeerde. In “The Chase” kwam Stewart dankzij crewchief Darian Grubb geheel tot ontplooiing. Van de tien wedstrijden won hij er maar liefst vijf. Vijfvoudig kampioen Jimmie Johnson kwam er voor het eerst dit seizoen niet echt aan te pas.

Derde NASCAR titel
Voor het eerst sinds dertien jaar werd de titelstrijd in de laatste wedstrijd beslist. Drievoudig kampioen Tony Stewart is de eerste teameigenaar-coureur sinds Alan Kulwicki(1993) de titel wint. Na 2002 en 2005 was het voor Stewart zijn derde NASCAR titel. Hij komt daarmee op gelijk hoogte met Good Old Boys Cale Yarborough, Darrell Waltrip, Lee Petty en David Pearson, die eveneens driemaal kampioen werden!

2011homestead_edwards_stewart_race_2e_seg
Tony Stewart en Carl Edwards strijden in de mooiste kampioensafsluiter om de hoogste
eer in de 63-jarige NASCAR-geschiedenis. "Als dit niet één van de grootste titelgevechten
was, dan weet ik het ook niet meer" verklaarde Stewart achteraf.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet