NASCAR

NASCAR: Meesterlijke inhaalrit bezorgt Tony Stewart alsnog titel in zinderende droomfinale!

Misschien was de NASCAR Finale in Homestead wel de mooiste kampioensafsluiter van alle internationale autosportkampioenschappen! Beide titelkandidaten Carl Edwards en Tony Stewart vochten vanaf het begin tot het
einde om de titel. Uiteindelijk versloeg teameigenaar-coureur Tony Stewart zijn titelrivaal na een meesterlijke inhaalrit. In de eindstand van het kampioenschap bedraagt het verschil tussen beiden na 36 races nul punten!

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR


2011_homestead_crew_tony_stewart_radiator
De titel lijkt na deze beschadigde gril voor Tony Stewart verloren. Het werd een inspiratiebron
voor een meestelijke inhaalwedstrijd.


Meesterlijke inhaalrit bezorgt Tony Stewart de titel
Zelden in de 63-jarige NASCAR-geschiedenis heeft er een coureur zo’n prestatie geleverd als Tony Stewart tijdens de seizoensafsluiter op Homestead! In de race viel Stewart tweemaal naar de staart van het veld terug. En in de eerste veertig ronden reed hij bovendien ook nog eens tweemaal buiten de Top 30! Een kapotte gril in het begin van de wedstrijd bezorgde Stewart de nodige achterstand. Een neutralisatie voor een spin van Dave Blaney in de 34e ronde verschafte zijn crew enigszins lucht om de schade te herstellen. Stewart viel naar de 40e plek terug! Maar onder de “groene vlag cyclus” moest vrijwel elke concurrent eraan geloven! In de 67e ronde passeerde Tony Stewart de Toyota van Denny Hamlin. Op dat moment bevond hij zich al in 12e positie. Over de boordradio liet Stewart weten “dat de strijd nog niet over was en bij Roush zal men zich niet echt prettig voelen!” De wedstrijd moest in de 109e ronde wegens regen voor meer dan een uur en veertien minuten onderbroken worden. Op dat moment bevond Stewart zich al in vijfde positie!

Een analyse leverde op dat Tony Stewart gedurende de wedstrijd maar liefst 118 keer een tegenstander passeerde! Tony Stewart: “Ik geloof dat ik de gehele staat Florida heb ingehaald en dat dit wel één van de mooiste wedstrijden uit mijn carrière is.”

2011_homestead_michelle_obama
Michelle Obama volgt aandachtig de strijd tussen Tony Stewart en Carl Edwards.

Carl Edwards, die theoretisch gezien de beste papieren in handen had, reed maar liefst 119 ronden op kop. Een tweede korte neutralisatie voor regenval in de 213e ronde bracht in principe de beslissing. Stewart liet vier nieuwe banden monteren en Edwards twee. Daarna vochten de beide titelkandidaten tot aan de finish de titelstrijd uit. Hoewel Edwards Stewart nog een enkele maal wist te passeren, kwam hij op een ijzersterk rijdende Tony Stewart duidelijk te kort. Omdat Edwards slechts één wedstrijd won en Stewart vijf, viel de titelstrijd in het voordeel van laatstgenoemde uit. Edwards toonde zich een uiterst sportieve verliezer en was de allereerste die Tony Stewart met zijn derde NASCAR-titel feliciteerde.

Edwards weerstond psychologische druk
In de week voorafgaande aan de seizoensafsluiter probeerde Stewart met diverse uitlatingen de psychologische druk op Edwards op te voeren maar kreeg absoluut geen vat op de Ford-coureur.

2011_homestead_vierwijd_edwards_stewart
Prachtig gevecht tussen Tony Stewart(uiterst rechts) en Carl Edwards(AFAC, uiterst links)
om de kop. Dale Jr. en Kyle Busch in het midden, geven beiden de vrije hand!


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet