NASCAR

NASCAR: Keselowski wint Nationwide Homestead. Mustang-coureur Ricky Stenhouse Jr. kampioen

Het team van Jack Roush heeft in Homestead de eerste titel dit seizoen binnengehaald. Met een tweede plek stelde Ricky Stenhouse Jr. het Nationwide-kampioenschap veilig. Penske-coureur Brad Keselowski behaalde in Homestead zijn vijfde Nationwide-zege dit seizoen en de 17e uit zijn carriere.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011homestead_stenhosue_edwards_keselowski_fun
Doughnut vreugdedans in spiegelbeeld van Carl Edwards en Ricky Stenhouse Jr.
Keselowski kijkt toe.....

Stenhouse Jr. Nationwide Kampioen. Vijfde Nationwide-zege Keselowski
Ricky Stenhouse Jr. probeerde in de allerlaatste ronde nog furieus om Brad Keselowski te passeren, maar de Roush Fenway Ford-coureur slaagde er niet in. Hij eindigde als tweede en dit was voldoende om de titel veilig te stellen. Keselowski, die vorig jaar het kampioenschap won, kon zijn titel niet prolongeren omdat NASCAR-coureurs sinds begin dit jaar maar voor één kampioenschap(dat zij zelf kunnen kiezen) dienen te gaan. Keselowski: “Er is natuurlijk geen betere manier om het seizoen op deze manier te beëindigen” In principe was Ricky Stenhouse Jr. al in de 28e ronde van de 200 ronden tellende wedstrijd zeker van de titel. Deze kon hem alleen maar ontgaan als hij als 37e of lager zou eindigen.

Stenhouse deed het perfect: “Dit was alles wat ik in huis had. Ik hoopte dat er nog een ronde zou komen, maar Brad verrichte gewoon goed werk. Bij het uitkomen van Turn 4 had ik een beetje last van onderstuur, want ik dacht dat ik hem kon hebben. Een droom is gewoon realiteit geworden." aldus Stenhouse Jr. In de 180e ronde stelde Carl Edwards met een zijn tweede plek de teamtitel veilig.

2012_homestead_keselowski_race
Brad Keselowski op weg naar zijn 17e Nationwide-overwinning.

In de 187e ronde ging Edwards aan Keselowski voorbij, maar kon er niet lang van profiteren. Twee separate incidenten van Danica Patrick en Kenny Wallace zorgden voor neutralisaties. Kort na de herstart in de 194e ronde ging Keselowski definitief aan Carl Edwards voorbij. Van de 200 ronden tellende wedstrijd reed Edwards er maar liefst op kop.

Carl Edwards: “Het was een goede manier om ter voorbereiding van de Sprintrace de zaterdag te besteden. Toen Denny Hamlin in de 156e ronde voor mij reed moest ik even gas terug nemen en er bij de herstarts voor gaan. Wij veranderden de afstelling en toen de zon onderging voelde je ook de baan veranderen. Het was een uitstekende training voor de zondag!” Voor de allesbeslissende Sprint Cup-finale van vandaag kwalificeerde Edwards zich op pole en Tony Stewart als 15e.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet