Formule 3

F3: Wittmann wint kwalificatierace, uitstekende prestatie Van Asseldonk

111119_f3_macau_r2_start
Startfase van de race, op weg naar Lisboa

Twee uit drie voor Marco Wittmann: na de snelste tijd in de kwalificatie schreef de Duitse coureur van het Franse team Signature, dat de afgelopen twee jaar telkens met Edoardo Mortara de race in Macau won, ook de kwalificatierace op zijn naam. Na zijn afgetekende start-finishzege in de tien ronden lange race heeft de Duitser, runner-up in de F3 Euro Serie, nu ook de beste uitgangspositie voor de 25 ronden tellende hoofdrace van morgen. Achter hem kwamen Brits F3-kampioen Felipe Nasr en F3-Euro-Series-kampioen Roberto Merhi als tweede en derde over de eindstreep. Hannes van Asseldonk leverde bij zijn première in Macau een uitstekende prestatie met zijn tiende plaats, waarmee hij zich ten opzichte van zijn startpositie zeven plaatsen verbeterde. Van Amersfoort-coureur Richy Stanaway werd 15e.

Tekst: René de Boer
Foto's: PR, Rebocar


Da Costa bijft staan bij de start. Wittmann leidt voor Nasr, Bottas, Merhi, Huertas, Juncadella, Asmer, Vanthoor, Sekiguchi en Sato. Fantin rijdt in de eerste ronde zijn ophanging tegen de muur kapot. Van Asseldonk is opgeklommen naar de 15e plek, een plaats voor Stanaway. In ronde twee haalt Merhi Bottas in en is daarmee derde. Abt is al elfde. Van Asseldonk is aan een gestage opmars bezig: in de vierde ronde is hij al 13e.

Halverwege de race rijdt Wittmann nog steeds aan de leiding, met een voorsprong van een kleine anderhalve seconde op Nasr. Daarachter rijden Merhi, Bottas, Huertas, Juncadella, Asmer, Vanthoor, Sato en Abt. Van Asseldonk is 13e, Stanaway is in de vijfde ronde ingehaald door Lucas Foresti en is 16e. In ronde zes komt de melding dat Asmer onderdelen van zijn auto verliest. Inderdaad is hij nog maar tiende. Een ronde later is Asmer 13e, een plaats achter Van Asseldonk. In ronde acht crasht Jimmy Eriksson zwaar bij het politiebureau. Voor de Zweed is het al de tweede forse schade van dit weekeinde. De safety-car komt de baan op. Daarmee is de race de facto ten einde, omdat ook de laatste ronde achter de safety-car uitgereden wordt. Wittmann wint voor Nasr, Merhi, Bottas, Huertas, Juncadella, Vanthoor, Abt, Sato en Van Asseldonk.

111118_f3_macau_r1_asseldonk
Hannes van Asseldonk leverde een keurige prestatie bij zijn eerste race in Macau

Hannes van Asseldonk zei na afloop: “Zo, dat was heftig! Ik had een slechte start, maar bij het aanremmen van Lisboa kon ik gelijk twee mensen aan de buitenkant inhalen. De eerste paar ronden waren heel erg hectisch, wat een gekkenwerk! Maar dat hoort er hier waarschijnlijk bij, geen idee. Een top tien-klassering is niet zo verkeerd, in ieder geval een goede uitgangspositie voor morgen.” Van Amersfoort-coureur Richie Stanaway wilde niet teveel risico nemen, maar verloor met de slipstream bij het aanremmen van Lisboa ook de aansluiting met de rijders voor hem en eindigde zo als 15e.

111119_f3_macau_r1_wittmann
Marco Wittmann heeft zijn eerste zege in Macau binnen

Uitslag:

1. Marco Wittmann (Dui), Dallara-Volkswagen, 10 r. 25:03,719 (gem. 146,51 km/u)
2. Felipe Nasr (Bra), Dallara-Volkswagen, op 0,867
3. Roberto Merhi (Spa), Dallara-Mercedes, op 3,483
4. Valtteri Bottas (Fin), Dallara-Mercedes, op 4,270
5. Carlos Huertas (Col), Dallara-Volkswagen, op 4,850
6. Daniel Juncadella (Spa), Dallara-Mercedes, op 5,381
7. Laurens Vanthoor (Bel), Dallara-Volkswagen, op 6,512
8. Daniel Abt (Dui), Dallara-Volkswagen, op 7,228
10. Hannes van Asseldonk (Ned), Dallara-Volkswagen, op 9,337


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet