Formule 3

F3: Merhi voorlopig op pole in nat Macau

111117_f3_macau_quali_merhi_action_wet
Regen in Macau: een zeldzaam fenomeen

Roberto Merhi staat voorlopig op pole-position voor de 58e editie van de Grand Prix van Macau. In de eerste van de twee kwalificatiesessies reed de Spanjaard op een natte baan een tijd van 2:28,860 minuten, waarmee hij 1,675 seconden sneller was dan de Duitser Marco Wittmann op de tweede plaats. Brits Formule 3-kampioen Filipe Nasr reed de derde tijd. Ook de Nederlander Hannes van Asseldonk leverde een sterke prestatie. De coureur uit Boekel, die in Macau voor het Britse Hitech-team in actie komt, sloot de kwalificatie als zevende af. Duits ATS Formule 3-Cup-winnaar Richie Stanaway, die met Van Amersfoort Racing in Macau rijdt, staat in de voorlopige rangschikking op de 13e plaats.

Tekst: René de Boer
Foto's: PR


Regen in Macau kwam sinds mensenheugenis niet meer voor. “Ik kom hier al twintig jaar, en ik geloof dat we één keer in een warm-up op zondagochtend een keer een beetje regen gehad hebben. Voor de rest was het hier altijd droog, en ik hoorde zelfs dat dit de eerste keer in vijf jaar is dat het hier in November regent”, zei Dallara-man Jos Claes. Voor de rijders maakte de regen het er op het toch al bepaald niet als gemakkelijk bekendstaande circuit er niet beter op. “Macau in de regen is misschien wel de grootste uitdaging die er is”, verklaarde de Duitser Marco Wittmann, die achter Merhi de op een na snelste tijd reed, maar ook eenmaal bij Lisboa de bandenstapels inging.

111117_f3_macau_quali1_sfeer
Formule 3 in Macau

Eerder al had Roberto Merhi voor een rode vlag gezorgd, door bij het aanremmen van Lisboa achterin de auto van Felix Rosenqvist te rijden. Voor Rosenqvist was het al de tweede keer vandaag dat hij schade opliep, want in de vrije training was hij zelf de vangrails ingegaan en had daarmee de frontpartij en de voorwielophanging van zijn auto beschadigd. Ditmaal was de achterkant van de auto van de Masters-winnaar kapot, al kon hij er nu zelf niets aan doen.

Hannes van Asseldonk heeft het bij zijn première in Macau erg naar zijn zin. “Mijn eerste ronde was echt genieten, tussen de vangrails doorglijden met een breedte van vijf meter is wel heel cool! En ook de hele stad is bijzonder. De kwalificatie ging wel goed. Ik ben gestart op slicks en lang op slicks doorgereden, waarmee ik ook flink snel was. Daarna hebben we gewisseld naar regenbanden, waarmee ik ook snel was en uiteindelijk op de zevende plek terechtkwam.”

Uitslag:
1. Roberto Merhi (Spa), Dallara-Mercedes, 2:28,860
2. Marco Wittmann (Dui), Dallara-Volkswagen, op 1,675
3. Felipe Nasr (Bra), Dallara-Volkswagen, op 1,779
4. Daniel Juncadella (Spa), Dallara-Mercedes, op 2,007
5. Alexander Sims (GBr), Dallara-Toyota, op 2,446
6. Yuhi Sekiguchi (Jap), Dallara-Mercedes, op 2,774
7. Hannes van Asseldonk (Ned), Dallara-Volkswagen, op 3,031
8. Antonio Felix da Costa (Por), Dallara-Volkswagen, op 3,041

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet