Diversen

Div: Argentijnse autosportwereld rouwt om Guido Falaschi

De Argentijnse autosportwereld heeft vandaag afscheid genomen van de 22-jarige Guido Falaschi. De Argentijnse-coureur kwam afgelopen zondag bij een crash in een wedstrijd van de Turismo Carretera Series op het circuit Juan Manuel Fangio in Balcarce om het leven.

Tekst Willem J. Staat

2011_falaschi_actie
Guido Falaschi in actie tijdens zijn allerlaatste wedstrijd op het heftig bekritiseerde
circuit Juan Manuel Fangio in Balcarce

Argentijnse autosportwereld rouwt om Guido Falaschi
Ruim 17.000 mensen namen vandaag afscheid van Guido Falaschi. De 22-jarige coureur kwam afgelopen zondag bij een dramatische crash in de Turismo Carretera Series op het circuit Juan Manuel Fangio in Balcarce om het leven. Falaschi bevond zich in de slotfase van de wedstrijd in tweede positie achter de Ford van Mauro Giallambardo. Achterblijver Leonel Laurrari spinde toen de koplopers op hem inliepen. Beide coureurs wisten hem te ontwijken, maar Falaschi spinde van de baan en toucheerde vervolgens de bandenstapels. Een touché van Guillermo Ortelli’s Chevrolet katapulteerde de Falcon terug op het circuit, waar hij vol in de flank door de bolide van Nestor Girolami werd geramd. Veertig minuten na aankomst in het ziekenhuis bezweek Falaschi aan zijn verwondingen. Oud Masters winnaar Norberto Fontana, die eveneens aan de wedstrijd deelnam, wist door uiterst snel handelen nog meer erger te voorkomen, zo schreven diverse Argentijnse kranten vandaag.

2011_crash_falaschi
Beelden van de Argentijnse TV. Fatale seconden.

Inmiddels heeft oud F2-coureur Juan Traverso(in de zeventiger jaren reed hij in Europa) felle kritiek geuit op de veiligheid van het circuit “Juan Manuel Fangio” in Balcarce. Ook maakte Traverso felle verwijten aan de medische begeleiding en de organisatoren van de Turismo Carretera Series.
 

De Turismo Carretera is een stockcarachtige auto met een buizenchassis. Op de diverse foto’s oogt het concept redelijk primitief. Wel is het een klasse waarin bijv. oud F1-coureur Carlos Reutemann in het begin van zijn carrière reed. Naar aanleiding van dit tragische incident heeft het HAZ Team waarvoor Falaschi reed, overwogen om niet meer in dit kampioenschap uit te komen.

2011_crash_falaschi_2
De restanten van Falaschi's Falcon. Het veiligheidsconcept oogt redelijk
primitief.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet