NASCAR

NASCAR: Zege voor Red Bull Toyota Team in Phoenix. Edwards en Stewart op weg naar droomfinale!

Het Red Bull Toyota Team van Dieter Mateschitz wordt aan het eind van dit seizoen opgedoekt. Het weerhield Kasey Kahne echter niet om in Phoenix voor dit team de zege te pakken. De titelkandidaten Carl Edwards en Tony Stewart eindigden als tweede en derde. Volgende week valt in Homestead de beslissing. Het verschil voor de laatste wedstrijd in Homestead bedraagt slechts drie punten!


Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Autostock, Toyota Motorsports USA

2011_vreugdedans_red_bull_team
Geen vreugdedans in Abu Dhabi bij Red Bull.Maar wel in Phoenix!!
Kasey Kahne bezorgde het team de lang verwachte zege!

Zege voor Red Bull Team Toyota
Kasey Kahne bezorgde het Red Bull Toyota Team haar eerste overwinning dit seizoen. Ruim 82 races moest Kasey Kahne het zonder overwinningen stellen. Zijn laatste zege dateert uit september 2009 toen hij in Atlanta zegevierde. In principe staat Kahne al onder contract bij het team van Hendrick Motorsports waar hij in 2012 de plaats van Mark Martin zal innemen. Tijdens de laatste pitstopcyclus kwam Kahne relatief vroeg naar binnen en pakte in de 299e ronde van de 312 ronden tellende wedstrijd definitief de leiding toen Penske-coureur Brad Keselowski voor zijn reguliere stop naar binnen moest. Daarna stond Kahne onder druk van Carl Edwards en bij de finish bedroeg het verschil nog slechts 0.802 secs.

Kahne: “Wij hebben fantastische auto’s. Het was prachtig om in dit seizoen over een auto te beschikken die net zo goed was als de rest. Vandaag hadden we een beetje geluk. Alles viel vandaag op zijn plaats. Het voelt ontzettend goed om voor Red Bull in Victory Lane te staan. Voordat ik overstap wilde ik per sé voor ze winnen. Ik hoop dat ze op één of andere manier van NASCAR deel blijven uitmaken.” Het team van Dieter Mateschitz sluit aan het eind van dit seizoen haar deuren tenzij er nog een koper gevonden wordt.

2012_kasey_kahne_pir_zege
Kasey Kahne op weg naar de zege voor het Red Bull Toyota Team. Eén van de laatste
voor het team dat haar deuren gaat sluiten.


Kahne’s zege stond eigenlijk een beetje in de schaduw van het titelduel tussen Carl Edwards en Tony Stewart. Teameigenaar-coureur Tony Stewart drukte wederom zijn stempel op de wedstrijd in Phoenix. Van de 312 ronden tellende wedstrijd reed Stewart er maar liefst 160 op kop. Maar in de laatste 100 wedstrijdronden moest Stewart iets aan terrein prijsgeven omdat de wegligging van zijn Chevrolet minder werd.

Tony Stewart: “Wij kwamen twee plaatsen te kort. De auto had iets teveel onderstuur bij de laatste twee runs. Ik denk dat crewchief Darian Grubb een goede beslissing nam om bij de laatste stop in de 294 ronde alleen nog voor brandstof te gaan! Daardoor konden we Jeff Burton van de derde plek houden. Vanaf nu telt elk punt en daarom raceten we zo hard tegen Carl en Kasey om ervoor te zorgen dat we de meeste ronden op kop reden. Wij gaan voor elk punt dat wij kunnen verdienen! Wij blijven druk op hem(Edwards) uitoefenen en zullen hem tot het einde toe laten zweten!”


2011_uitverkocht_huis_phoenix
Uitverkocht huis in de woestijn van Phoenix!


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet