Formule 1

Formule 1: Hamilton profiteert maximaal van pech Vettel


Leider stoppen samen
Hamilton en Alonso verschillen 1,6 seconde, als de twee gezamenlijk de pits in komen. Een spannend moment, maar omdat de pitstops allebei foutloos verlopen, verandert er niets. Button stopt ook meteen en geeft Webber vrij baan. In dat ene rondje kan de Australiër genoeg tijd winnen om voor Button de baan op te komen, maar de pitstop mislukt en Webber verliest zelfs een plaats aan Massa.

Nieuwe opponent voor Button
Met Webber uit het zicht verdwenen ligt Button weer op podiumkoers, maar hij kan nog steeds niet rustig ademhalen. Felipe Massa heeft de aansluiting namelijk gevonden, op iets meer dan een seconde. Het is voor Button zaak om dit gat niet onder de DRS-seconde te laten komen.

Pech voor Buemi
Sebastian Buemi lag op een knappe achtste plaats, maar ziet na twintig ronden de snelheid uit zijn Toro Rosso verdwijnen. Buemi gaat de pits in en ziet in de constructeursstrijd dure punten naar Force India gaan. Daar doet Sutil knappe zaken, hij is bij de pitstops voorbijgegaan aan Michael Schumacher. Di Resta zit ook nog even voor de Mercedes, de Schot is nog niet gestopt en zit op een een-stops-strategie. Di Resta stopt na 28 ronden vanaf de negende plaats, het wordt spannend om te zien wat hij in de tweede helft van de race op de zachte banden kan.

Gevecht om vierde plaats
Jenson Button slaagt er al de hele stint in om Massa meer dan een seconde achter zich te houden, maar de marge blijft klein. Massa moet zich voorlopig ook meer op de verdediging focussen, want Webber zit wel binnen een seconde achter hem. Als Massa een foutje maakt gaat Webber er direct voorbij, maar dankzij de DRS kan Massa daarna zijn plaats weer terugpakken. Koren op de molen voor Button, die een gat slaat. Buttons molen krijgt nog veel meer koren als Massa en Webber achter het strijdende duo Maldonado en Alguersuari belanden. Ze verliezen veel tijd en Button is ineens zes tellen los. Vooral Webber verliest tijd, hij rijdt nu 2,1 seconde achter Massa.

Kan Webber nog wat?
Dit is voor Webber het moment om een verrassing uit de hoge hoed te toveren. Hij stopt voor de tweede keer en gaat weer naar de zachte band. Hij zal dus nog een stop moeten maken, maar is in de slotfase wel de snelste man op de baan. Button en Massa gaan inderdaad naar de harde band en Webber weet de derde plaats dan ook te pakken van Button. Webber loopt ook uit, maar of het genoeg zal zijn?

Alonso doet aanval op de leiding
Met nog 15 ronden te gaan, maakt leider Hamilton zijn eerste stop. Hij heeft in de tweede stint een gat geslagen van meer dan vijf seconden, maar dit is in het slot van de stint wel weer teruggelopen tot onder de vier tellen. Nu is het interessant om te zien of Alonso langer door kan op zijn zachte banden. Het helpt Alonso dat Hamilton met achterblijvers heeft te kampen, Barrichello probeert zich te ontlappen en dus verliest Hamilton kostbare tijd. “Dit wordt spannend”, wordt Hamilton verteld, maar dat valt wel mee. Alonso komt drie tellen achter Hamilton de baan op.

Webber wint niet genoeg voor p3
Mark Webber gaat wel lekker op zijn zachte banden en hij wint ongeveer een seconde op Button. Het verschil loopt op tot meer dan tien tellen, maar dan zijn er nog maar vier rondjes te rijden. Dat zal dus nooit genoeg zijn voor Webber om op het podium te eindigen, maar Massa is wel te pakken. De Ferrari-rijder is namelijk nog gespind en rijdt nu twintig tellen achter Button. Webber stopt voor de allerlaatste ronde en hij pakt inderdaad de plaats van Massa, waar hij voor de pitstops nog achter zat. De podiumplaats was echter te hoog gegrepen, maar niet geschoten was zeker mis geweest.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet