Porsche Cups

Porsche Supercup: Rast sluit seizoen in stijl af

111113_pmsc_ad_rast_r2
Kampioen René Rast behaalde zijn vijfde Supercup-overwinning van het seizoen

Daags na het voortijdig winnen van de titel in de Porsche Mobil1 Supercup heeft René Rast op het YAS Marina Circuit in Aboe Dhabi het seizoen geheel in stijl afgesloten met zijn vijfde Supercup-racezege van het jaar. Na een duel met de Brit Nick Tandy, de racewinnaar van gisteren, in de eerste ronde, pakte Rast de leiding en reed daarna zonder problemen de overwinning naar huis. De tweede plaats was voor de regerend kampioen uit de Franse Carrera Cup, Kévin Estre, die daarmee ook de beste junior in de Supercup is. De Duitser Christian Engelhart kwam als derde over de eindstreep, Jeroen Bleekemolen was op de vijfde plaats de best geklasseerde landgenoot.

Tekst: René de Boer
Foto's: Porsche AG

111113_pmsc_ad_start_r2
Start van de laatste race van het jaar met Tandy aan de leiding voor Rast

Bij de start kwam Tandy vanaf de tweede plaats op de grid het beste weg en nam daarmee de leiding, gevolgd door Rast, Estre, Engelhart, Edwards en Siedler. Nog in de eerste ronde echter herstelde pole-sitter Rast de rangorde, waarbij er echter het nodige contact tussen Tandy en Rast was. De Brit beschadigde daarbij de radiateur van zijn Porsche, die bij een 911 zoals bekend aan de voorkant zit, en dat was de reden dat hij steeds verder terugviel en korte tijd later de strijd volledig moest staken. Vervolgens was voor Rast de weg naar de overwinning vrij, terwijl Estre en Engelhart achter hem het podium completeerden.

111113_pmsc_ad_jble_r2
Jeroen Bleekemolen eindigde als vijfde

Jeroen Bleekemolen reed een relatief rustige wedstrijd en was tot in de laatste ronde op de vierde plaats te vinden. Enkele meters voor de finishlijn echter liet Bleekemolen nog zijn Britse teamgenoot Sean Edwards voor, omdat laatstgenoemde nog in de strijd om de tweede plaats in het kampioenschap was. Zo kwam Edwards als vierde en Bleekemolen met een minimaal verschil als vijfde over de eindstreep, maar voor de situatie in het rijderskampioenschap had dat geen invloed meer, want de tweede plek ging hoe dan ook naar de Oostenrijker Norbert Siedler, ondanks dat die in de race na een duel met Giermaziak zienderogen langzamer werd en als zevende over de eindstreep kwam.

111113_pmsc_ad_zampedri_r2
Alessandro Zampedri was ditmaal de best geklasseerde rijder van Aevitae Bleekemolen Racing

Patrick Huisman reed de hele race in de top tien en plaatste in de laatste ronde nog een aanval op zijn Italiaanse teamgenoot Alessandro Zampedri, maar het was uiteindelijk toch Zampedri die als achtste geklasseerd werd, met Huisman op de negende plaats. Sebastiaan Bleekemolen was in een gevecht met de Duitse gastrijder Christian Menzel en de lokale coureur Abdulaziz Al Faisal verwikkeld, toen hij halverwege de race eenmaal in de rondte ging. Hij kon de wedstrijd wel voortzetten en sloot de laatste Supercup-race van het seizoen als 14e af. “Die spin was mijn fout. Menzel was te langzaam en ik had iets voorzichtiger moeten zijn. Ik bleef wel vol op het gas, maar helaas sloeg de motor af. Toch heb ik verder wel een leuke wedstrijd gereden”, aldus Bleekemolen.

Uitslag:
1. René Rast (Dui), 14 r. in 31:16,212 (gem. 134,313 km/u)
2. Kevin Estre (Fra), op 5,342
3. Christian Engelhart (Dui), op 9,921
4. Sean Edwards (GBr), op 13.559
5. Jeroen Bleekemolen (Ned), op 13,886
6. Kuba Giermaziak (Pol), op 23,472
7. Norbert Siedler (Oos), op 26,411
8. Alessandro Zampedri (Ita), op 27,990
9. Patrick Huisman (Ned), op 28,296
14. Sebastiaan Bleekemolen (Ned), op 45,185

Eindstand na 11 races:
1. Rast, 181 punten
2. Siedler, 145
3. Giermaziak, 140
4. Edwards, 140
5. Tandy. 129
6. J. Bleekemolen, 129
10. Huisman, 76
11. S. Bleekemolen, 49

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet