V8 Supercars

V8 Supercars: Jamie Whincup bezorgt Holden 400e V8 Supercarzege

Triple Eight Team Vodafone-coureur Jamie Whincup heeft op het Tasmaanse Symmons Plains eveneens de tweede wedstrijd op zijn naam geschreven. Daarmee kwam de Australiër wederom een stap dichter bij zijn derde titel.


Tekst Willem J. Staat
Foto’s Holden, SBR, BAM

symmons_plains_holdens
Holden terrein op Symmons Plains in Tasmanië

Jamie Whincup bezorgt Holden 400e V8 Supercarzege
Triple Eight Team Vodafone-coureur Jamie Whincup behaalde op het Tasmaanse Symmons Plains zijn tweede weekendzege. De Team Vodafone-coureur kwam bij de start van de wedstrijd slecht weg en moest de FPR Fords van Paul Dumbrell, Mark Winterbottom en Shane van Gisbergen voor laten gaan. In de 20e ronde profiteerde Whincup bij het verlaten van de pits van een fout van Paul Dumbrell en pakte de leiding. Daarna kwam de Team Vodafone-coureur onder druk te staan van Will Davison’s FPR Falcon. Will Davison: “ Eigenlijk had ik in 2009 met Jamie een soortgelijke wedstrijd hier. Toen eindigde ik ook als tweede. Met 84 ronden groen licht was het met veel verkeer een intense wedstrijd. Er was erg veel grip en niemand in de kopgroep maakte eigenlijk fouten waar je voordeel uit kon halen! Ik had super pitstops waardoor ik naar voren kon komen en ik denk dat het team met drie snelle auto’s uitstekend werk verricht heeft!” Teamgenoot Mark Winterbottom eindigde als derde en nam daarmee tevens de derde plek in de stand van het kampioenschap van Shane van Gisbergen over.

svg_symmons_plains_2
Zware wedstrijd voor SBR en SVG op Symmons Plains.

Zware dag voor Stone Brothers Racing op Symmons Plains
Het team van SBR beleefde op Symmons Plains een zware middag. Alex Davison en Tim Slade wisten ondanks hun gehavende bolides toch de finish te behalen. De IRWIN-Ford van Davison werd in de slotfase het slachtoffer van een aanrijding met James Courtney en moest met een lekke achterband een ongeplande pitstop maken en viel naar de 26e plek terug. Teamgenoot Tim Slade kampte 20 ronden voor het einde met stuurbekrachtigingsproblemen. Slade kwam in 27e stelling over de finish. Van Gisbergen was de enige rijder die de eer van SBR met een zevende plek nog enigszins wist te redden. Van Gisbergen: “In de openingsfase zat ik bij de kop maar omdat mijn banden op waren kon ik ze eigenlijk niet bijhouden. Tijdens mijn tweede stint ging het beter maar de achterstand was te groot. Onze “quailfying performance” met twee kwalificaties op de tweede startrij was natuurlijk uiterst positief en geeft ons een goede basis voor verbetering volgend weekend in Sandown!”

coulthard_symmons_plains
Fabian Coulthard deed het uitstekend op Symmons Plains. Zijn V8 Supercartoekomst
is echter onzeker.

Uitstekende prestaties waren er eveneens van Todd Kelly en Fabian Coulthard. Kelly eindigde als negende en Coulthard als tiende. “Jammer genoeg werd ik tijdens mijn snelle ronde opgehouden! Dit kostte me een groot aantal plaatsen, want die auto is eigenlijk beter dan het resultaat laat zien!” aldus teameigenaar-coureur Todd Kelly.

2011_kelly_racing_symmons_plains
De Kelly Racing Holdens waren eigenlijk beter dan het resultaat doet vermoeden!

Uitslag
1. Jamie Whincup Holden Commodore VE2 1u14m59.5652s
2. Will Davison Ford Falcon FG + 1.7241s
3. Mark Winterbottom Ford Falcon FG + 4.5920s
4. Paul Dumbrell FPR Ford Falcon FG + 7.4175s
5. Craig Lowndes Holden Commodore VE2 + 14.9014s
6. Garth Tander Holden Commodore VE2 + 17.7188s
7. Shane van Gisbergen Ford Falcon FG + 25.1324s
8. Todd Kelly Holden Commodore VE 2 + 34.2495s
9. Jonathon Webb Ford Falcon FG + 35.9326s
10. Fabian Coulthard Holden Commodore VE2 + 43.2272s


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet