NASCAR

NASCAR: Doorbraak oud Indycar-kampioen Sam Hornish Jr. in Nationwide Phoenix

In 2008 maakte oud Indycarkampioen Sam Hornish Jr. de overstap naar zowel de NASCAR Sprint Cup als de Nationwides-series, maar kende in de daaropvolgende jaren weinig succes. Zijn carrière leek voorbij. Tijdens de voorlaatste wedstrijd in Phoenix kwam de doorbraak. Sam Hornish Jr. behaalde zijn eerste NASCAR-overwinning voor het team van Roger Penske.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_phoenix_2_hornish_jr_doughnuts
Na zijn eerste NASCAR Nationwide-zege kon Sam Hornish Jr. er maar geen genoeg van
krijgen. De laatste overwinning van de ex-Indycar-coureur dateert uit 2007......

Eindelijk Sam Hornish!
Meer dan vier jaar moest Sam Hornish Jr. op zijn volgende overwinning wachten. De laatste behaalde hij in juni 2007 in de Indycar-series voor Team Penske in Texas. In 2007 kondigde Hornish Jr. zijn overstap naar NASCAR aan. Jaren van frustratie volgden. Met een klinkende zege kwam eindelijk de doorbraak. Hornish Jr. startte als vijfde en bevond zijn vrijwel de gehele wedstrijd in de kopgroep. Een strategische stop in de 131e ronde bracht Hornish Jr. definitief aan de leiding van de wedstrijd. Op het opnieuw geasfalteerde Phoenix voelde Hornish Jr. zich als een vis in het water. Met een geweldige manoeuvre wist hij Ricky Stenhouse Jr. buitenom te passeren en behaalde zijn allereerste Nationwide-overwinning.

Sam Hornish Jr: “Vaak heb ik mij afgevraagd waarom ik dit gedaan heb. Maar anderzijds zou ik het betreuren als ik het niet gedaan had. Ik geloof dat ik om de tien jaar hier in een andere auto terug moet keren om te winnen!” In 2001 behaalde Hornish Jr. voor het team van Panther Racing zijn allereerste zege in de toenmalige Indycar-series.

2011_danica_patrick_spin_phoenix
Harde leerschool voor Danica Patrick in Phoenix. Slechts een 21e plek was het
resultaat.

Ex-Indycar collega Danica Patrick kende minder geluk. Zij was in de derde ronde al betrokken bij een crash tussen Reed Sorenson en Brian Scott. Van de acht auto’s die hierbij betrokken waren moesten er zes opgeven. Patrick werd als 21e op vier ronden achterstand geklasseerd. Titelaspirant Elliott Sadler zag zijn kansen aanmerkelijk slinken toen Jason Leffler zich behoorlijk verslikte en achterop Sadler botste. Leffler: “Het was mijn fout, dit was wel het laatste wat ik wilde doen!” Roush Fenway-coureur Ricky Stenhouse Jr. heeft daardoor een voorsprong van ruim 41 punten in het kampioenschap. In principe kan de titel hem nauwelijks meer ontgaan.

Na de herstart voor het Sadler/Leffler incident in de 181e ronde produceerde Hornish Jr. iets teveel wielspin, maar wist de leiding voor zijn aanstormende teamgenoot Brad Keselowski te behouden. In minder dan twee ronden had Keselowski zich van een zesde naar een tweede plek opgewerkt. Sam Hornish Jr:”Met de Indycars won ik destijds zoveel dat ik het eigenlijk niet wist te waarderen!” Vermoedelijk zal hij deze zege extra waarderen. Zeker gezien het feit dat Team Penske Hornish Jr. in 2011 een parttime programma liet afwerken waarin hij vier Top 10 resultaten behaalde met een vijfde plaats als beste resultaat in Chicago.

2011_hornish_jr._phoenix_victory_lane
Eerste Victory Lane sinds 2007. Hornish Jr. liet bijna de waterlanders lopen...

Uitslag
1. Sam Hornish Jr. Dodge 200 ronden
2. Brad Keselowski Dodge 200 ronden
3. Carl Edwards Ford 200 ronden
4. Joey Logano Toyota 200 ronden
5. Ricky Stenhouse Jr. Ford 200 ronden
6. Trevor Bayne Ford 200 ronden
7. Clint Bowyer Chevrolet 200 ronden
8. Ryan Truex Jr. Toyota 200 ronden
9. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
10. Michael Annett Toyota 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet