Porsche Cups

Porsche Supercup: Eerste overwinning Tandy, titel Rast

111112_pmsc_ad_r1_tandy_podium
Na zijn titel in de Duitse Carrera Cup heeft Nick Tandy nu ook zijn eerste Supercup-racezege binnen

René Rast is voor het tweede achtereenvolgende jaar kampioen in de Porsche Mobil1 Supercup 2011. Tijdens de voorlaatste race van het seizoen op het YAS Marina-circuit in Aboe Dhabi had de Duitser, uitkomend voor het Oostenrijkse Lechner Racing Team, aan de tweede plaats achter racewinnaar Nick Tandy genoeg om voortijdig de titel veilig te stellen. Voor Tandy was het, na het winnen van de titel in de Duitse Porsche Carrera Cup, zijn eerste overwinning in de Supercup. De Fransman Kévin Estre, die vanaf pole was gestart, completeerde als derde het podium. Jeroen Bleekemolen was op de zevende plaats de best geklasseerde Nederlander. Ook Patrick Huisman, uitkomend voor het Team Bleekemolen, reed als negende in de top tien. Sebastiaan Bleekemolen kwam als twaalfde aan de eindstreep.

Tekst: René de Boer
Foto's: Porsche AG


111112_pmsc_ad_r1_start
Start van de voorlaatste race van het jaar, met pole-sitter Kévin Estre nog op kop voor Rast en Tandy

Aanvankelijk reed Kévin Estre vanaf pole aan de leiding, gevolgd door Rast en Tandy. Laatstgenoemde toonde zich bijzonder aanvallend en dat leidde er al snel toe dat Rast zich gewonnen gaf in de strijd om de tweede plaats, temeer daar de Duitser geen onnodige risico’s wilde nemen om zijn voortijdige titelwinst niet in gevaar te brengen. Nadat Tandy eenmaal de tweede plaats in handen had, opende hij al snel de aanval op Estre als leider in de wedstrijd. Een paar keer verremde Estre zich in zijn uiterste pogingen om zijn plek te verdedigen en uiteindelijk kon Tandy daarvan profiteren. Vervolgens reed de rijder van het team Konrad Motorsport zijn eerste Supercup-zege naar huis, terwijl ook Rast in de slotfase nog van een fout van Estre kon profiteren en zo als tweede over de eindstreep kwam. De Fransman eindigde nog als derde, net voor René Rasts Oostenrijkse teamgenoot Norbert Siedler. Daardoor ging de titel in het teamklassement ook voortijdig naar Veltins Lechner Racing. Achter Siedler eindigden met de Duitser Christian Engelhart en de beide Abu Dhabi by tolimit-teamgenoten Sean Edwards en Jeroen Bleekemolen drie rijders binnen drie tienden van een seconde op de plaatsen vijf tot en met zeven. Bleekemolen was daarmee de best geklasseerde Nederlander.

111112_pmsc_ad_r1_ble_edw
De rijders van het Abu Dhabi-team in de thuisrace van hun sponsor, hier Bleekemolen nog voor Edwards

Jeroen Bleekemolen: "Engelhart kijkt alleen maar in zijn spiegels"
“Direct na de start zat ik vast achter Engelhart en als die eenmaal een auto achter zich heeft, kijkt hij alleen nog maar in zijn spiegels en is hij bezig om zijn plek te verdedigen, in plaats van samen te proberen naar voren te rijden”, meldde Jeroen Bleekemolen na afloop van de race. “Zo raakten we dus de aansluiting naar de rijders voor ons kwijt. Sean Edwards reed achter me en had nog nieuwe banden, terwijl ik op gebruikte banden reed, dus die heb ik er uiteindelijk maar voorbij gelaten. In de laatste bocht had ik Edwards en Engelhart bijna nog ingehaald, omdat ze erg met elkaar aan het knokken waren. Morgen heb ik een betere startpositie, dus misschien, met een beetje andere afstelling, zit er zelfs nog een podiumplek in.”

Lastige startfase voor Huisman en Sebastiaan Bleekemolen

Patrick Huisman had het in de beginfase aan de stok met de Pool Kuba Giermaziak. “Die deed eerst een soort harakiri-actie aan het eind van het rechte stuk, waardoor ik hem buitenom probeerde in te halen, maar hij remde net zo laat als ik, waardoor we beide rechtdoor moesten. Daarvoor verloren we heel wat tijd. Toen ik hem eenmaal voorbij was, vormde hij geen bedreiging meer, maar de rijders voor mij waren te ver weg om het gat nog te kunnen dichtrijden, dus zo reed ik een vrij saaie race naar de negende plaats. De auto voelde wel goed aan, dus wellicht zit er morgen als afsluiting nog een goed resultaat in.” Sebastiaan Bleekemolen meldde: “Ik heb wel een goede race gereden, drie of vier mensen ingehaald. In het begin was het wel even lastig met de auto, omdat we met een lage bandenspanning startten, maar gaandeweg de race was het beter en werden de rondetijden ook constanter.” Voor Alessandro Zampieri in de derde auto van Team Bleekemolen was de race al in de eerste bocht ten einde na een aanrijding met de Spanjaard Isaac Lopez Tutumlu. “Sommige mensen weten gewoon niet wat ze aan het doen zijn, dat is alles wat ik erover kan zeggen”, mopperde Zampieri.

111112_pmsc_ad_rast_kristen
De oude en de nieuwe kampioen: René Rast met Porsche-sportdirecteur Hartmut Kristen

Uitslag:

1. Nick Tandy (GBr), 14 r. in 31:15,317 (gem. 134,377 km/u)
2. René Rast (Dui), op 1,549
3. Kévin Estre (Fra), op 6,232
4. Norbert Siedler (Oos), op 6,658
5. Christian Engelhart (Dui), op 10,235
6. Sean Edwards (GBr), op 10,382
7. Jeroen Bleekemolen (Ned), op 10,623
9. Patrick Huisman (Ned), op 17,489
12. Sebastiaan Bleekemolen (Ned), op 31,473Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet