NASCAR

NASCAR: Tony Stewart brengt titelstrijd met zege in Texas naar hoogtepunt!

Tony Stewart maakte zijn belofte volledig waar. Hij beloofde titelrivaal Carl Edwards na zijn zege in Martinsville vorige week drie slapeloze weken. Met een klinkende overwinning in de AAA Texas 500 onderstreepte Stewart dit volledig.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Toyota Motorsports USA

2011_tony_stewart_burnout_texas
Tony Stewart beloofde Carl Edwards drie slapeloze weken. Texas was met een overwinning
van Stewart in ieder geval de eerste!

Tony Stewart brengt titelstrijd naar hoogtepunt
Tijdens de AAA Texas 500 behaalde Tony Stewart zijn 43e Sprint Cup-overwinning en de vierde in “The Chase” dit seizoen. Met een tweede plek behoudt Carl Edwards nog wel de leiding, maar het verschil tussen hem en Tony Stewart bedraagt na gisteren slechts drie punten! Tot aan de 261e ronde had Tony Stewart de wedstrijd al 142 ronden gedomineerd. Een neutralisatie voor een opgeblazen motor van Joey Logano’s Toyota was de beslissende factor. Zowel Stewart als Edwards en vijf andere deelnemers lieten alleen rechterbanden monteren. Direct bij de herstart in de 267e ronde nam Carl Edwards de leiding, maar kon hiervan slechts kort profiteren. Drie ronden later volgde er een neutralisatie voor “debris”. Bij de herstart in de 275e ronde ging Stewart buitenom aan Edwards voorbij.

Carl Edwards: “Als ik voor hem gebleven was, dan had ik het wel kunnen trekken. Bij de herstart daarvoor had hij last van wielspin en daar voelde ik mij heel prettig bij, maar bij de laatste had hij de perfecte timing!” Nadat voor Jeff Burton’s brandstofstrategie in de 330e ronde in rook opging, greep Stewart definitief de leiding en pakte de volle winst.

Tony Stewart: “Ik denk dat ik er weinig aan toe te voegen heb. Het resultaat spreekt voor zich. Hij weet dat wij ervoor gaan, geloof me! Vandaag wonnen we en bovendien behaalden we alle bonuspunten die wij konden verdienen! Wij doen precies wat wij moeten doen. Ik heb er alle vertrouwen in! Het is toch een prachtige titelstrijd. In de wedstrijd waren wij nooit ver van elkaar vandaan. Uiteindelijk komt het op ons tweeën aan. Een perfect scenario! De herstarts lieten zien wat onze intenties waren en wat wij de komende twee weken van plan zijn!” Van de 334 ronden tellende wedstrijd reed Stewart er in totaal 173 op kop!

2011_kasey_kahne_3_texas
Uitstekend resultaat voor Kasey Kahne met zijn Toyota Camry. Hij eindigde als
derde en neemt volgend jaar bij HMS de plek van Mark Martin in. Die verhuist
overigens naar MWR en neemt de plek van David Reutimann over.

In de wedstrijd reed de teameigenaar-coureur nooit buiten de Top 5. Van de andere Chase-kandidaten was Ford-coureur Matt Kenseth de enige die met een vierde plek werkelijk presteerde. Kevin Harvick, Brad Keselowski en Jimmie Johnson moesten flink inleveren. Voor Johnson lijkt een zesde titel met 55 punten achterstand definitief buiten handbereik te liggen. Theoretisch moet het rekenkundige verschil volgens NASCAR volgende week op 97 punten liggen om niet meer voor de titel in aanmerking te komen. De 334 ronden tellende wedstrijd op de Texas Motor Speedway kende slechts vijf korte neutralisaties.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet