WTCC

WTCC: Muller bezorgt Chevrolet tweede zege op rij, Tom Coronel opnieuw vijfde

111106_wtcc_tianma_muller_huff
Yvan Muller (links) liep na het weekeinde in China in de WK-stand weer verder uit op teamgenoot Huff

Na de zege voor Alain Menu in race 1 zorgde Yvan Muller met zijn overwinning in race 2 voor het tweede opeenvolgende Chevrolet-succes tijdens het WTCC-weekeinde op het Tianma-circuit nabij Sjanghai. Mede omdat Gabriele Tarquini achter de Fransman de andere rijders ernstig ophield, kon Muller met een riante voorsprong zijn achtste overwinning van het seizoen naar huis rijden. Daarmee vergrootte Muller zijn voorsprong in de WK-stand op Rob Huff, die achter Tarquini als derde eindigde. Tom Coronel kreeg in de voorlaatste ronde nog een tik en werd uiteindelijk vijfde.

Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4


111106_wtcc_tianma_r2_start
Het veld schuift na de start in elkaar voor de eerste bocht, met Tarquini aan de leiding voor Huff en Turkington

Bij de start pakt Tarquini de leiding voor pole-sitter Huff. Michelisz gaat wijd. Turkington is al derde. Dan ontstaat er chaos als Monteiro en Michelisz met elkaar in botsing komen. Michelisz gaat in de rondte, ook de beide Proteam-BMW’s van Villa en Bennani komen in de knel. Huff gaat wijd, rijdt door het gras en valt terug naar de vierde plaats. Muller is tweede achter Tarquini, daarachter Huff, Turkington, Coronel en Menu. Voor Monteiro is de race alweer voortijdig ten einde.

In de vierde ronde valt Muller Tarquini aan, maar vooralsnog zonder resultaat. Een bocht later lukt het wel en daarmee is de Elzasser de nieuwe leider. Vervolgens slaat Muller relatief snel een gat ten opzichte van Tarquini, die het groepje met Huff, Turkington en Coronel enigszins ophoudt. Ook Menu vindt snel aansluiting. In de tiende ronde remt Turkington veel te laat, zodat niet alleen Coronel, met ingeschakelde koplampen, maar ook Menu er voorbij kunnen. Coronel opent de aanval op Huff en tikt de Brit een keer van achter aan, maar hij zelf heeft Alain Menu achter zich, die het op zijn beurt weer met Turkington aan de stok heeft.

111106_wtcc_tianma_r2_tarquini_treintje_480
Tarquini hield achter hem Huff, Turkington, Coronel en Menu op

Halverwege heeft Muller aan de leiding al een voorsprong van meer dan negen seconden, omdat Tarquini achter hem consequent 0,7 seconden per ronde langzamer is en de boel goed ophoudt. In de 19e ronde passeert Turkington Alain Menu, waarna de Brit ook bijna nog Coronel van de baan rijdt, maar hij remt nog net op tijd. Daarmee is Turkington vijfde. Coronel houdt de druk op Huff, maar vindt vooralsnog geen mogelijkheid om de Chevrolet-rijder in te halen. In de voorlaatste ronde krijgt Turkington een tikje van Menu. Bij het ingaan van de laatste ronde krijgt Coronel een tik van Huff, Turkington gaat voorbij. Muller rijdt zonder problemen de overwinning naar huis, Tarquini wordt tweede voor Huff, Turkington, Coronel, Menu, Poulsen en Engstler.

111106_wtcc_tianma_r2_podium
Podium met vlnr Chevrolet-sportbaas Eric Nève, Gabriele Tarquini, Yvan Muller, Rob Huff, beste privateer Turkington en Super2010-winnaar Fabiani

Uitslag:
1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T 28:19,599
2. Gabriele Tarquini (Ita), Sunred SR Leon 1.6T, op 10,518
3. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 11,385
4. Colin Turkington (GBr), BMW 320 TC op 11,812
5. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 12,140
6. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze 1.6T, op 12,896
7. Kristian Poulsen (Den), BMW 320 TC, op 13,336
8. Franz Engstler (Dui), BMW 320 TC, op 13,612

111106_wtcc_tianma_r2_coronel_480
Tom Coronel eindigde wederom als vijfde

Stand na 22 van 24 races:

1. Yvan Muller, 400 punten
2. Rob Huff, 380
3. Alain Menu, 323
4. Tom Coronel, 203
5. Gabriele Tarquini, 177
6. Tiago Monteiro, 113

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet