WTCC

WTCC: Start-finishzege voor Menu in race 1, vijfde plaats Tom Coronel

480_start1

Na zijn overwinning op Suzuka schreef Alain Menu ook de eerste wedstrijd tijdens de WTCC-première op het Tianma-circuit nabij Sjanghai op zijn naam. Twee dagen na het honderdjarig jubileum van Chevrolet een fraai succes voor de Zwitserse rijder en zijn merk, dat al zeker is van de overwinning in de strijd om de merkentitel. De tweede plaats, en de zege in de Yokohama Independents’ Trophy, ging naar Colin Turkington in de Wiechers-BMW. Rob Huff eindigde als derde, Tom Coronel kwam achter wereldkampioen Yvan Muller als vijfde over de eindstreep.


Tekst: René de Boer
Foto's: fiawtcc.com


Bij de start van race 1 gaat vrijwel alles goed, alleen Michelisz moet door de nooduitgang. Muller is Coronel voorbij en is zesde. Menu leidt voor Huff, Turkington en Michelisz. Aan het begin van ronde 2 laat Tarquini de deur open en laat zo Muller voorbij. De Fransman is daarop vijfde. In de volgende ronde gaat Tarquini enigszins wijd, waarop Coronel en Monteiro er voorbij kunnen. Onze landgenoot is daarmee zesde. In de vierde ronde opent Turkington de aanval op Huff. Laatstgenoemde kan voorlopig nog zijn tweede plaats verdedigen. Bij de privérijders leidt Turkington voor Michelisz, ook Poulsen en Bennani, snelste in de warm-up, rijden als achtste en tiende in de top tien. In ronde zes haalt Bennani de steeds langzamer wordende Tarquini in en is zo negede. Aan het eind van de zevende ronde rijdt Tarquini de pits in.

480_gedrang

In de negende ronde haalt Bennani Monteiro in en is daarmee achtste. Coronel heeft ondertussen het gat naar Yvan Muller dichtgereden, waarbij de Fransman op zijn beurt weer dicht achter Michelisz zit. Poulsen is op dat moment de snelste man in het veld, met rondetijden van 1:06,6.

480_huff_turkington

Turkington houdt de druk op Huff in de strijd om plaats twee, maar vindt vooralsnog geen mogelijkheid om zijn landgenoot in te halen. Coronel zit direct achter Muller, maar op het 2,82 kilometer korte baantje zijn er nauwelijks inhaalmogelijkheden. In de 15e ronde lukt het dan bij Turkington: bij het aanremmen van de eerste bocht blijft de BMW-rijder langer op het gas en is daarmee Huff voorbij.

480_achter

Ondertussen komt ook Poulsen steeds dichterbij Coronel. In ronde 17 plaatst Muller een aanval op Michelisz in de eerste bocht, maar de Hongaar houdt het gat dicht. Een ronde later probeert Muller het nog een keer en nu lukt het wel, de Fransman rijdt daarmee direct achter zijn naaste concurrent in de titelstrijd, teamgenoot Rob Huff. In de volgende bocht profiteren ook Coronel en Poulsen van de slechter wordende banden op de BMW van Michelisz en halen de Hongaar eveneens in.

Turkington zit vier ronden voor het einde direct achter leider Menu, terwijl Coronel de hete adem van Kristian Poulsen in de nek voelt. In de voorlaatste ronde raken Ng en Taniguchi met elkaar in botsing. Taniguchi knalt met een kapotte wielophanging in de pitmuur. Daarmee heeft Turkington geen inhaalmogelijkheden meer. Menu behaalt zijn vijfde overwinning van het seizoen, gevolgd door Turkington, Huff, Muller, Coronel, Poulsen, Bennani, Monteiro, Dahlgren en Villa. Temeer omdat Tarquini geen punten scoort, kan Coronel zijn vierde plaats in de tussenstand van het WK verstevigen.

Uitslag:
1. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze 1.6T, 25 r. in 28:05,718
2. Colin Turkington (GBr), BMW 330 TC, op 1,222
3. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 5,065
4. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, op 8,005

480_coronel

5. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 9,010
6. Kristian Poulsen (Den), BMW 320 TC, op 9,921
7. Mehdi Bennani (Mar), BMW 320 TC, op 15,487
8. Tiago Monteiro (Por), Sunred SR Leon 1.6T, op 22,630

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet