WTCC

WTCC: Alain Menu ook in China op pole, zesde en tiende startplaats Coronel

111105_wtcc_tianma_quali_menu_action
Alain Menu was ook in China het snelst in de WTCC-kwalificatie

Voor de tweede keer op rij vertrekt Alain Menu vanaf de pole voor de eerste WTCC-race. Na zijn succes in de kwalificatie van Suzuka herhaalde de Zwitserse Chevrolet-rijder dit kunstje in de tweede tijdtraining op het 2,06 km korte circuit van Tianma bij Sjanghai, waar het WTCC dit weekeinde voor het eerst te gast is. Hij bleef zijn Britse teamgenoot Rob Huff voor. Huff mag, als tiende uit de eerste kwalificatie, wel vanaf pole vertrekken voor race twee. Tom Coronel kwalificeerde zich voor de eerste race als zesde, voor de tweede race start hij als tiende.

Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4


In de beginfase van de kwalificatie was het op een aantal plaatsen op het circuit nog nat, na regen in de middag. Bovendien was het opvallend hoe vies het parcours bijten de ideale lijn was. Dat maakte het voor diverse rijders niet gemakkelijk en zo werd al snel duidelijk dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn, voordat er iemand in de grindbak zou staan. Inderdaad zorgde gastrijder Charles Ng na minder dan vijf minuten al voor de eerste rode vlag, nadat hij zijn BMW in de grindbak had gezet. Villa was op dat moment de snelste, voor Poulsen, Turkington, Bennani, Barth, Huff en Nykjaer. Na vijf minuten werd de sessie weer voortgezet.Opdrogende baan
Daarna was het Dudukalo die voorlopig de snelste tijd reed, gevolgd door Barth, Michelisz en Poulsen. Vevolgens klom Tarquini op naar de eerste plaats met een tijdvan 1:09,214 minuten, Bennani reed korte tijd later de tweede tijd, voor Villa. Laatstgenoemde was in zijn volgende rondje het snelst met 1:08,568. Opmerkelijk: met nog acht minuten te gaan had alleen Rob Huff van de drie fabrieks-Chevrolet-rijders een tijd, hij stond voorlopig elfde. Naarmate de baan meer en meer opdroogde, werden ook de tijden sneller. Franz Engstler was de volgende die bovenaan stond, maar hij raakte zijn positie onmiddellijk weer kwijt aan Villa. Coronel klom op naar de vierde plaats, nadat Yvan Muller op zijn eerste snelle rondje gelijk de tweede tijd gereden had.

111105_wtcc_tianma_quali_coronel_action
Tom Coronel reed in de slotfase van Q1 de snelste tijd, waarmee hij in race 2 als tiende start

Spannende slotfase voor Chevrolet
Vijf minuten voor het einde reed Nykajer de snelste tijd, hij werd gevolgd door Villa, Menu, Poulsen en Muller. Daarna was het weer Engstler met een tijd van 1:08,004 minuten die de koppositie overnam. Villa reed als eerste onder de 1:08 met 1:07,710. Dahlgren reed met nog 2.40 minuten op de klok de tweede tijd, waarmee hij Coronel uit de top tien verdrong. Tarquini klom op naar de eerste plaats, Turkington reed de tweede tijd. Met nog een minuut te gaan klom Coronel weer op naar de eerste plaats, terwijl Huff en Menu op dat moment niet in de top tien stonden en ook Muller snel uit de top tien viel. Op zijn volgende ronde reed Huff de achtste tijd, maar het bleef spannend voor de Brit: Menu werd derde en Muller verbeterde zich naar de zevende positie. Huff was daarmee uiteindelijk tiende en daarmee had hij de pole voor race twee.

Menu het snelst, Muller strandt bij laatste poging
In de tweede manche zette Huff met 1:06,112 de snelste tijd neer, maar hij werd al snel verdrongen door Menu en Muller. Menu had een tijd van 1:05,766 minuten op de klok staan, de tot nu toe snelst gereden tijd van het WTCC op het Tianma-circuit. Halverwege de sessie reed Turkington de snelste tijd met 1:05,712. Met nog twee minuten te gaan zette Huff de snelste tijd neer met 1:05,700 minuten. Michelisz was ondertussen opgeklommen naar de derde plaats. Vervolgens pakte Menu de leiding met 1:05,555. Coronel verbeterde zich naar de zesde plaats. Daarachter Yvan Muller, die in een uiterste poging om zijn positie nog te verbeteren in de laatste ronde van de baan raakte en daarmee een duidelijk slechtere uitgangspositie heeft dan zijn naaste concurrent in de titelstrijd, Rob Huff, die vanaf pole start.

Uitslag:

1. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze 1.6T, 1:05,555
2. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, 1:05,700
3. Colin Turkington (GBr), BMW 320 TC, 1:05,712
4. Norbert Michelisz (Hon), BMW 320 TC, 1:05,738
5. Gabriele Tarquini (Ita), Sunred SR Leon 1.6T, 1:05,743
6. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, 1:05,803
7. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, 1:05,920
8. Tiago Monteiro (Por), Sunred SR Leon 1.6T, 1:05,922
9. Pepe Oriola (Spa), Sunred SR Leon 1.6T, 1:06,591
10. Fredy Barth (Zwi), Sunred SR Leon 1.6T, 1:06,741

Startvolgorde race 2:
1. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T
2. Gabriele Tarquini (Ita), Sunred SR Leon 1.6T
3. Fredy Barth (Zwi), Sunred SR Leon 1.6T
4. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T
5. Tiago Monteiro (Por), Sunred SR Leon 1.6T
6. Pepe Oriola (Spa), Sunred SR Leon 1.6T
7. Colin Turkington (GBr), BMW 320 TC
8. Alain Menu (Zwe), Chevrolet Cruze 1.6T
9. Norbert Michelisz (Hon), BMW 320 TC

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet