NASCAR

NASCAR: Tony Stewart verslaat Jimmie Johnson in Martinsville. Titelstrijd Edwards Stewart ontbrandt!

Met nog amper drie ronden te gaan versloeg teameigenaar-coureur Tony Stewart regerend vijfvoudig kampioen Jimmie Johnson in Martinsville. Voor Stewart was het zijn derde zege in “The Chase” naar de Cup.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_tony_stewart_jj_martinsville
Een prachtige manoeuvre van Tony Stewart brengt hem steeds dichter bij zijn derde
Sprint Cup titel?

Strijd Tony Stewart Carl Edwards ontbrandt
Met een magistrale manoeuvre behaalde Tony Stewart op Martinsville zijn derde zege in “The Chase” en de 42e uit zijn carrière. Het was geen gemakkelijke wedstrijd voor Stewart op de korte oval van Martinsville. Maar door een uitgekookte strategie belandde Stewart op het eind van de wedstrijd in de Top 5. Tony Stewart: “Het was vechten vandaag, en met de obstakels die wij moesten overwinnen maakt juist deze overwinning zo speciaal.” Een neutralisatie voor de vijfde crash(!)van Brian Vickers bezorgde Stewart een uitstekende uitgangspositie bij de laatste herstart. Jimmie Johnson uitte dan ook sterke kritiek op Vickers. “Als je vijf keer crasht dan moet je zelf toch wel denken dat je een probleem bent. Je moet ermee ophouden!”

Carl Edwards verliet Martinsville als leider in de puntenstand van de Chase naar de Cup relatief ongeschonden. Edwards reed een middelmatige wedstrijd en werd zelfs tweemaal op een ronde gereden. Uiteindelijk eindigde Edwards nog als negende. Carl Edwards: “Tijdens de persconferentie op vrijdag heb ik verklaard dat er met Tony Stewart rekening gehouden moest worden. Hij heeft het bewezen en wij zullen er de komende weken hard voor moeten werken. Ik verheug me op de komende drie weken!”

2011_genevieve_marie_johnson_martinsville
Tja, dit is nu de bolide waarmee mijn vader verloren heeft, denkt Genevieve
Marie Johnson, het kleine dochtertje van vijfvoudig kampioen Jimmie Johnson.

In de 416e ronde kwam Stewart onder neutralisatie voor een vermoedelijk lekke band naar binnen. Nadat de wedstrijd hervat werd, bevond Stewart zich in 21e positie. De strategische beslissing viel voor Stewart in de 463e ronde, toen hij na een neutralisatie als vijfde de pitlane verliet. Een vijfde crash van Brian Vickers kort voor het einde van de wedstrijd bracht de teameigenaar-coureur in een ideale uitgangspositie. In de 498e ronde reed Jimmie Johnson nog op kop, maar Stewart ging aan de buitenkant aan de Hendrick Motorsports Chevrolet voorbij.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet