Belcar

Belcar: Goossens-Soulet sluiten kampioenschap met zege af

Zelden werd een finale van de nationale circuitkampioenschappen met schitterend herfstweer getrakteerd als dit weekend op de omloop van Spa-Francorchamps. De laatste race van het Belcar Endurance Championship werd onder een azuurblauwe hemel een kolfje naar de hand van de kersverse kampioenen Maxime Soulet en Marc Goossens in de ProSpeed Porsche 911 GT3-R. De zege van de ProSpeed Porsche, maakt dat Porsche ook meteen zeker is van de titel bij de merken, net zoals Dylan Derdaele zich een jaar langer kampioen in GT Open mag noemen.

Tekst PR

De wedstrijd was nog niet op gang geschoten of we dienden al van één van onze buitenlandse vrienden afscheid te nemen. De Scuderia Vittorio Ferrari 458 GT3 van Tom Ferrier en Iain Dockerill kwam in de opwarmronde tot stilstand en zou niet meer verder raken. Het licht ging vervolgens op groen en in de haarspeld van La Source ging Koen Wauters in zijn Mercedes SLS breed, terwijl net achter hem de Wim Lumbeeck in de DVB Chrysler Viper en de Raeder Motorsport Audi TTRS van Andrea Piccini, elkaar raakten. In het zog van hun aanrijding ging ook Patric Derdaele in de Belgium Racing Porsche 911 rond zijn as. De Viper moest met een losgekomen splitter de pitlane in en zou vervolgens een enorme inhaalrace afwerken, om de strijd in GT Open alsnog te winnen. De Porsche van vader en zoon Derdaele en Niels Lagrange deed hetzelfde, werd tweede in GT Open en de jonge Dylan Derdaele was zo meteen voor de tweede opeenvolgende maal kampioen in GT Open.

Vooraan vochten Marc Goossens (ProSpeed Porsche), Frank Kechele (Vita4One Ferrari) en Maxime Martin (Marc VDS BMW Z4) ondertussen een mooi gevecht voor de leiding in de wedstrijd uit.“De Porsche was misschien niet helemaal zoals ik het graag heb, maar ik kon de leiding toch behouden en bovendien was onze pitstop weer eens bijzonder snel”, aldus kampioen Marc Goossens, die het stuur aan compagnon Maxime Soulet overgaf. De kloof die de drie heren op de rest van het veld bijeen gereden hadden, smolt echter als sneeuw voor de zon door een tussenkomst van de safety car, na een schuiver van de Zwitserse Black Bull Ferrari. Alles werd weer op een hoopje gegooid en de wedstrijd kon herstart worden.Ook de beide WRT Audi R8, in het eerste deel van de race nochtans wat op achterstand, sloten weer aan, net als de Barwell Petronas Aston Martin en de KRK Mercedes.

Het waren echter dezelfde drie wagens als bij de start van de race, die de finale van de race zouden kruiden. In een spannende eindfase vochten Marc Goossens, Nico Verdonck en Maxime Martin voor de zege en de plaatsen op het podium. Na een beklijvende eindfase, wist Marc Goossens de Brusselaar Nico Verdonck nipt achter zich te houden. De Porsche hield op de meet geen seconde op de opzittende Ferrari over. Maxime Martin reed ondertussen de snelste rondetijd in wedstrijd, maar kwam net enkele ronden te kort om nog aanspraak op de zege te maken.

Achter het trio vooraan, eindigden Kumpen-Wauters vierde, voor de beide WRT Audi en de Barwell Petronas Aston Martin. De achtste plek ging naar de revelatie van het weekend, de Audi TTRS van Andrea Piccini en Christian Hohenadel, terwijl de nummers één en twee in GT Open, de DVB Chrysler Viper en de Belgium Racing Porsche 911 de top-10 vervolledigden. Chris Mattheus en Bert Redant werden derde GT Open en zijn zo vicekampioen in hun klasse.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet