NASCAR

NASCAR: Clint Bowyer bezorgt RCR Team 100e NASCAR zege

Clint Bowyer heeft het team van Richard Childress(RCR) op Talladega de 100e NASCAR Sprint Cup zege bezorgd. Nadat hij gedurende de laatste negen ronden van de wedstrijd met zijn teamgenoot Jeff Burton had samengewerkt, verbrak Bowyer dit in het zicht van de finish en pakte met 0.018 secs. verschil de zege.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_talladega_2_bowyer_burton
Teamgenoten bevechten elkaar op Talladega. Voor het team van RCR de 100e NASCAR
Sprint Cup zege.

100e RCR zege op Talladega
In een twee ronden durende eindsprint verbrak Bowyer in het zicht van de finish de samenwerking met zijn teamgenoot Burton en pakte de zege. Burton nam het hem niet kwalijk. Burton: “Ik weet niet of ik blij of kwaad moet zijn. Ik wist gewoon dat hij een poging ging wagen. Hij zou me zeker niet naar de zege duwen. Er wordt van hem verwacht dat hij wint. Daarom ben je hier!” Je mag al blij zijn als je Talladega ongeschonden kunt verlaten. Ik ben zwaar teleurgesteld dat ik niet gewonnen heb. Maar ik weet ook niet hoe ik het anders had kunnen doen.” Voor Burton was het zijn eerste top vijf klassering sinds een jaar. Voor het gerenommeerde team van Richard Childress betekende het de 100e NASCAR-zege. Voor Bowyer was het zijn vijfde zege in de NASCAR Sprint Cup.

Clint Bowyer: “Ik wist dat het in het zicht van de finish een dragwedstrijd zou worden. Hij werkte de gehele dag perfect met mij samen, en ik was er op voorbereid om richting finish te duwen indien er mensen achter ons hadden gezeten. Maar dit was niet het geval en Jeff is een prachtige teammaat waarvan ik veel geleerd heb. Hij heeft veel overwinningen op zijn naam staan en heeft 21 races gewonnen. Ik slechts vijf!”

De derde plaats in de wedstrijd ging naar Dave Blaney, die door Brad Keselowski richting finish geduwd werd. Keselowski deed overigens goede zaken in de Chase naar de Cup. Hij steeg in de puntenstand van de zevende naar de derde plek! Een crash in de 104e ronde waarbij zes auto’s betrokken waren zorgde ervoor dat Kevin Harvick en Kyle Busch waardevolle punten verloren. Een duwtje van Marcos Ambrose bij teamgenoot A.J. Allmendinger was de indirecte aanleiding voor dit incident.

Harvick verloor voor de nodige herstelwerkzaamheden slechts twee ronden, Kyle Busch maar liefst elf. Busch werd later zelfs uit de wedstrijd genomen omdat zijn Toyota teveel olie lekte. Hij werd als 33e geklasseerd. Harvick kwam overigens niet verder dan een 32e plek.

2011_talladega_de_finish
Enkele meters later de finish!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet