Belcar

Belcar: Michael Bartels met Ferrari terug naar Spa Francorchamps

De rijderstitel 2011 is sinds de laatste race op Circuit Zolder al in het bezit van Marc Goossens en Maxime Soulet, maar dat betekent niet dat finale van het Belcar Endurance Championship,tijdens de meeting Francorchampagne, geen verhaal meer heeft. Naast de merkentitel en de bekroning in Belcar GT Open, is er vooral het bezoek van heel wat snelle binnen- en buitenlandse gasten die het onze WRT Audi, KRK Mercedes, Barwell Aston Martin en andere Prospeed Porsche zulle moeilijk maken op hun weg naar een mogelijk laatste zege van 2011.

Tekst en Foto PR

belcar_2011-_preview_-_francorchampagne_-_ferrari_458

De meeting Francorchampagne is de laatste etappe van het seizoen 2011 van het Belcar Endurance Championship. De strijd om de titel bij de rijders is al gestreden tijdens de Belgian Masters en het zijn Maxime Soulet en Marc Goossens die zich een jaar lang kampioen van België mogen noemen. Dat betekent echter niet dat deze laatste 3-uursrace een maat voor niks zou zijn. Een overzicht van de feiten...

Nadat we in Zolder de Delahaye Corvette al niet meer zagen, maar daarentegen wel een Ford GT van Marc VDS Racing Team in de handen van Fred Bouvy en Damien Coens, naar het podium zagen rijden, doen de twee heren het nu met de succesvolle BMW Z4 GT3 van het team uit Gosselies. Niet enkel beschikken Coens en Bouvy zo over de winnende wagen van de laatste twee races van de Blancpain Endurance Series, ze krijgen ook het gezelschap van niemand minder dan Maxime Martin, de poleman van de voorbije 24 Uur van Spa en één van de beste Belgische GT-rijders op internationaal vlak, van het moment. Zo mogen zonder twijfel al één favoriet aan het bestaande lijstje toevoegen.

De mannen in het blauw zullen echter niet de enige zijn die graag de race winnend afsluiten. Het staat als een paal boven water dat Michael Bartels, na de voorbije 24 Uur van Spa geen gelukkig man was. Wel, de Duitser sluit de zaken graag mooi af, want hij zakt naar onze Ardennen af voor een revanche van formaat en doet daarvoor beroep op de Duitser Frank Kechele en de Italiaan Mateo Bobbi, die het gezelschap krijgen van de regerende kampioen BTCS T3, Nico Verdonck. Uiteraard doen deze drie heren het in een Ferrari 458 Italia.

Nog schoon volk uit het buitenland zijn de Porsche 911 van Brunstedt Motorsport, met de Zweden Jan Brunstedt en Patrick Skods achter het stuur, de snelle en originele Audi TT-RS van Räder Motorsport voor de Duits-Italiaanse tandem Christian Hohenadel-Andrea Piccini, een Ferrari 458 Italia voor Chad Racing met Iain Dockerill-Tom Ferrier en Black Bull Swiss Racing dat een Ferrari 430 voor Mikko Venturi, Tommaso Maino en Andrea Invernizzi inzet.

Onze spurters zullen dus niet mogen inslapen voor het einde van het seizoen, te meer dat er nog een merkentitel op het spel staat. Porsche leidt voorlopig de dans voor Audi en dus zullen de kampioenen Soulet-Goossens in de Porsche 911 GT3-R van Prospeed, maar ook de tandem van Audi WRT (Xavier Maassen-Bert Longin en Enzo Ide-François Verbist), zeker gemotiveerd zijn. Xavier Maassen en Bert Longin worden overigens bijgestaan door Julien Jousse, terwijl Enzo Ide en François Verbist, de Monegask Stéphane Ortelli naast zich krijgen. Beide teams, met gastrijders, vechten in principe onderling ook uit wie vicekampioen wordt, met als derde hond mogelijk nog Tim Verbergt en Jeffrey Van Hooydonk in de Aston Martin DBRS9 Barwell. De Mercedes SLS GT3 van Anthony Kumpen en Koen Wauters is dan weer naar eerherstel op zoek, na de opgave van enkele weken geleden in Zolder, wat maakt dat we zeker zeven kandidaten op de zege tellen, in zes verschillende merken. Niet slecht voor een nationaal kampioenschap!

De jonge Dylan Derdaele (Porsche) is het best geplaatst om zichzelf op te volgen in de klasse Belcar GT Open, maar de jongeman uit Overpelt moet nog altijd rekening houden met de concurrenten in twee andere Porsche 911 Supercup: Mattheus-Redant (Level Racing) en Kern-Makelberge (Omnilevel Racing). Noteren we nog dat er in deze klasse twee bijkomende Porsche 997 zijn: Team Freeman met Muller-Grandjean-Gelade en Desimone-Sandona.

Rendez-vous vanaf 12u55 in Francorchamps voor de Finale van het Belcar Endurance Championship.

Kampioenschap: 1. Soulet-Goossens 106 punten (kampioenen); 2. Maassen-Longin (NL-Bel) 80; 3. Ide-Verbist 79; 4. Verbergt-Van Hooydonk 73; 5. Koen Wauters-Kumpen 64...
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet