Belcar

Belcar/BTCS:Sprint en Endurance: twee kampioenschappen vullen elkaar perfect aan

Het circuitseizoen 2012 kondigt zich mooi aan, met sprintwedstrijden en langeafstandsraces, meerdere starten per weekend, kortom voor ieder wat wils.

Tekst PR

De puristen van korte, intense races, zullen hun hart kunnen ophalen, zoals in de tijd van de Procar. Uiteraard gaat er niets boven een sprint als het om intens en close racen gaat, deurklink tegen deurklink...De beste rijders en teams van ons land zullen present tekenen voor deze explosieve cocktail; kortom: Back to the Future…

Het Belgian Endurance Championship zal dan weer op maat van de gentlemen drivers gesneden zijn. De trainingen en races vinden bij voorkeur op dezelfde dag plaats en we kunnen dan ook meteen de piste op. Ook dat is een gekend recept, dat door diverse organisatoren van regionale en nationale eerder al succesvol werd toegepast, grotendeels op Circuit Zolder.

Exit Belcar en BTCS dus, welkom aan het Belgian Sprint Championship en het Belgian Endurance Championship. De RACB Sport heeft op de vergadering van maandag 3 oktober de beide concepten goedgekeurd en de beide competities kunnen met ingang van volgend seizoen, liefst voor een stabiele periode van drie seizoenen, van start gaan.

Beide kampioenschappen zullen tijdens dezelfde meetings en weekends verreden worden, waarbij een groot deel van de deelnemende teams de wagens in beide kampioenschappen, sprint en endurance, zullen kunnen inzetten, al dan niet met dezelfde rijders. Op die manier kunnen de wagens sneller afgeschreven worden.

De aftrap van het seizoen 2012 is dus gegeven, met meer ritme, meer wagens, meer rijders en meer sfeer. Dat is de gezamenlijke betrachting van RACB Sport en SpeedWorld. Kruis alvast de data van de zes weekends in uw agenda aan.

Belgian Sprint Championship: open voor alles wagens van de BTCS 2011 en GT4 homologatie 2012 (de Porsche Cup 2007, 2008 en 2009 kunnen makkelijk naar een Porsche GT4 omgebouwd worden).

Er zullen zes meetings zijn (zie verder voor data). Format: (2 X 40’ kwalificaties, 1 X 60’ race + 2 X 30’ race). Dit werd door het merendeel van de teams al positief onthaald. Tijdens de meeting van de 12 Uur van Spa, zal het format identiek zijn: 2 X 40’ kwalificaties, 1 X 60’ race + 2 X 30’ race.

Belgian Endurance Championship: open voor alle wagens die gehomologeerd zijn voor de BTCS 2011 en Belcar 2011, op uitzondering van de S1 en de GT3 van de laatste generatie. Een aangepast puntenbarema en een extra pitstop voor oude GT3 gehomologeerde wagens zullen maken dat iedereen voor de titel kan strijden en dat regelmaat een belangrijke factor wordt.

De zes meetings van de Sprint, zijn ook die van de Endurance. De rijders en wagens kunnen aan beide kampioenschappen deelnemen, waardoor de afschrijving van wagens beter verloopt.

Het format van de uithouding: 2 X 30’ kwalificaties en 1 X 150 minuten race. Dit format zal tijdens vijf van de zes meetings van toepassing zijn, waarbij tijdens de meeting van de 12 Uur van Spa zal getracht worden te gaan naar een nieuwe wedstrijd, de 500 Miles van Stavelot, ofwel 800 kilometer of 115 ronden. Sowieso zijn er 2 X 30’ kwalificaties.

SpeedWorld is zeer verheugd om deze beide kampioenschappen in nauwe samenwerking met de RACB Sport te organiseren.

De promotors verwachten meer rijders en wagens en nu al zijn de grote lijnen van het reglement klaar, enkel de details moeten nog geregeld worden.

Dit alles kunnen we u vijf maanden voor de start van het seizoen al aankondigen, wat een record is. De teams hebben nu de tijd om zich op 2012 voorbereiden en moge dat een extra motivatie zijn!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet