Formula Ford

Formule Ford: Steijn Schothorst stunt met 2de plaats op Formula Ford Festival

Twee dagen na zijn 17de verjaardag heeft Steijn Schothorst voor een prachtige prestatie gezorgd. Op het vermaarde Formula Ford Festival van Brands Hatch wist hij afgelopen zondag bijna de overwinning te grijpen. Maar met een sterke 2de plaats en de snelste raceronde van het weekend, liet de Geva-coureur duidelijk zijn talent zien.

Tekst: Marc Kok

Steijn Schothorst is pas een tweedejaars-coureur. Vorig seizoen begon hij in de Formido Swift Cup. Aan de hand van de gebroeders Coronel doorliep hij hun opleidingsinstituut. De Coronels, die Steijns broer Pieter eerder kampioen hebben gemaakt bij de Swifts in 2009, zagen de jongere Schothorst in 2010 als rookie al naar het nationale Suzuki-podium racen.

Stijgende prestatiecurve
De tiener maakte na één seizoen Swift Cup de overstap naar de Formula Ford, waar hij direct meestreed om de prijzen in het Nederlands en Benelux-kampioenschap. Steijn had echter het beste bewaard voor het slot van het autosportjaar 2011. Op Brands Hatch, waar alle FF-coureurs van de wereld in oktober bijeen komen voor het vermaarde Festival, was Schothorst junior in uitmuntende vorm.

Strijdbaar
Tijdens de Festival-kwalificatie, afgelopen zaterdag, kwam Schothorst al prima voor de dag. Hij klokte de 3de chrono. Later was ook de racepace prima. Schothorst nam in zijn eerste heat de leiding en niks leek hem van een goed resultaat af te houden. Tot zijn gaskabel brak. Daardoor moest hij zondag in de kwartfinale als laatste starten. Steijn was echter strijdbaar. "Er is nog niks verloren’’, zo zei hij vooraf. Hij maakte zijn woorden waar. Vanaf achteraan stuurde hij zijn Geva-Ford strak naar plek 2. "Ik had tevens de snelste raceronde, liefst 0,6 seconde rapper dan de nummer 2.’’

Topresultaat
Door dit resultaat mocht Schothorst in de halve eindstrijd van zondag als 2de beginnen. "De eerste twee ronden kon ik de koploper niet bijhouden, maar mijn snelheid was daarna goed. Ik ben ook als 2de gefinisht’’, aldus Schothorst, die de finale daardoor als 3de kon aanvangen. Ook in de belangrijkste wedstrijd van het weekend kon Schothorst uitstekend mee. Hij klokte onder meer de snelste finaleronde. Na 20 omlopen op het 1,199 mijl lange circuit, zat hij amper 0,4 seconde achter de winnaar. "Ik ben het Formula Ford Festival als tweede gefinisht!’’, zo meldde Schothorst trots op zijn Facebook-pagina. "Ik zat vlak achter Brits Formula Ford-kampioen Scott Malvern en eindigde voor Nick McBride!’’
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet