IndyCar

Indycar: Dood Dan Wheldon stort internationale racewereld in diepe rouw

De dood van tweevoudig Indy 500 winnaar Dan Wheldon heeft de internationale racewereld in diepe rouw gestort. De in de VS ontzettend populaire Wheldon kwam bij een allesvernietigende crash op de Las Vegas Motor Speedway op zondag 16 oktober om het leven.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Indycar/ Honda Racing USA

2011_laatste_eerbetoon
De tribunes zijn inmiddels leeg. Dan's collega's brengen in formatie een vijf ronden lang
eerbetoon aan hun gevallen kameraad.

Dood Wheldon stort internationale racewereld in diepe rouw
Teambaas Chip Ganassi wist het nog het beste te verantwoorden. “In Indycar is vandaag iedereen een beetje gestorven. De kersverse Indycarkampioen Dario Franchitti kon zijn emoties nauwelijks in bedwang houden terwijl zijn vrouw Ashley Judd hem snel wat papieren tissues toestopte. “Op het ene moment maak je tijdens de rijdersintroductie grapjes en op het andere moment is Dan verdwenen. Iedereen in de Indycarwereld beschouwde hem als een vriend. Het was een goede jongen, een charmeur!”

Dan Wheldon zou a.s. weekend voor het Toll Holden Racing Team samen met James Courtney in de internationale V8 Supercarwedstrijd op Surfer’s Paradise uitkomen. Afgelopen zomer doken er zelfs geruchten op dat hij voor dit team voor het seizoen 2012 getekend zou hebben. Wheldon bevestigde echter wel dat hij een overstap naar de V8 Supercars in Australië inderdaad overwoog. Niet meer, niet minder. James Courtney, met wie Wheldon samen in Europa racete verklaarde het volgende “Voor iedereen die in de racewereld een maatje verloren heeft is het een moeilijke dag. Maar ik heb meer moeite met het feit dat Dan’s vrouw Susie het zonder eega moet stellen en dat haar kinderen zonder vader op zullen moeten groeien. Ik vind dit heel erg voor Dan zijn familie.” Omdat Wheldon a.s. weekend aan de internationale V8 wedstrijd op Surfer’s Paradise zou deelnemen, hebben de organisatoren besloten deze wat soberder in te kleden. Zo bevestigden diverse bronnen.

2011_laatste_eerbetoon_2
Vele collega's lieten onder hun helm de waterlanders lopen.

De rijders waren er zich van bewust dat een dergelijk ongeval zeker in de lucht hing. Zeker na de enorme kwalificatiesnelheden. De Spanjaard Oriol Servia stak zijn mening niet onder stoelen of banken. “Bij deze baan hadden wij vanwege de hoge banking allemaal een slecht gevoel. Het was veel te gemakkelijk om hier voluit te gaan. En je weet als je ons de kans geeft, we zijn immers coureurs, dan gaan we ervoor! We racen hard tegen elkaar omdat het ons beroep is. Wij wisten allemaal dat dit kon gebeuren." In de wintermaanden zullen Dario Franchitti en Chip Ganassi dit thema onder handen nemen. “Het is nu niet de tijd om hierover te spreken” aldus Chip Ganassi.

Zelfs een ervaren teambaas als Roger Penske was al voor de wedstrijd bezorgd.
“Het is pech dat ze in het begin van de wedstrijd zo dicht bij elkaar lagen. Je maakt je altijd zorgen over deze halve mijl circuits en de hoge snelheden met zoveel auto’s bij elkaar.”

2011_laatste_helmdesign
De fraaie helm die Dan speciaal voor Las Vegas liet ontwerpen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet