IndyCar

Indycar: Franchitti Indycarkampioen. Dan Wheldon overlijdt in allesvernietigende massacarambolage

De Schot Dario Franchitti is de nieuwe Indycarkampioen. Zijn naaste rivaal Will Power werd tijdens een dramatische crash op de Las Vegas Motor Speedway waarbij vijftien auto’s betrokken waren uitgeschakeld. In één van de meest verschrikkelijke crashes in de moderne geschiedenis van Indycar liet tweevoudig Indy 500 winnaar en 2005 kampioen Dan Wheldon het leven.

Tekst Willem J.Staat
Foto’s Indycar

poort_ims
Aan de poorten van de Indianapolis Motor Speedway plaatsten zondagavond honderden
fans bloemen en kaarsen

Zwarte bladzijde Indycar. Franchitti kampioen
Het was niet meer van belang dat Dario Franchitti de vierde Indycartitel op zijn naam schreef. Eén van de meest verschrikkelijke crashes uit de geschiedenis beroofde de Brit Dan Wheldon van het leven. De inleiding van de crash werd veroorzaakt door de Amerikaan Wade Cunningham, die na een lichte touché met de Canadees James Hinchcliffe plotseling langzamer werd. Het veroorzaakte een kettingreactie waarbij o.a. Will Power, Townsend Bell, Tomas Scheckter, Paul Tracy, EJ Viso, Alex Lloyd, Buddy Rice, Vitor Meira, JR Hildebrand, Pippa Mann, Charlie Kimbell en de Brit Jakes betrokken waren.

Power, Mann en Hildebrand zijn eveneens ter observatie in het ziekenhuis opgenomen. Op het moment van de crash bevond Wheldon zich in 24e positie nadat hij als 34e gestart was. Wheldon werd over een andere auto heen gelanceerd en de Safer Barriers boden ditmaal geen uitkomst. Zijn Dallara Honda sloeg tegen de omheining te pletter. Tijdens de trainingen hadden verschillende rijders al over de bijzonder hoge snelheden hun bezorgdheid uitgesproken. Hun bezorgdheid werd bewaarheid toen in de 12e ronde verschillende auto’s tegen elkaar aan vlogen.

12jh2851
Dan Wheldon enkele weken geleden tijdens een
test van de nieuwe generatie Indycar.

Danica Patrick en Ryan Briscoe waren behoorlijk aangeslagen. Danica Patrick: “Het leek wel een moviescene die men zo gruwelijk mogelijk trachtte te maken. De baan lag bezaaid met onderdelen. Op de “backstraight” kon je de opstijgende rook gewoon in de auto ruiken. Eigenlijk reden we in een complete vuurzee. Auto’s lagen in onderdelen op de baan.”

12jh2893
Juist de nieuwe generatie Indycars moeten crashes van rampzalige omvang zoals
op Las Vegas vermijden. Wheldon werkte in samenwerking met Dallara en
de Indycar-organisatie mee aan dit nieuwe veiligere concept....


Ryan Briscoe: “Het leek wel een oorlogsscene uit “The Terminator” toen we er een ronde later doorheen reden. Er lagen overal brandende onderdelen op de baan zonder dat er nog een auto aan bevestigd was. Het was zo angstaanjagend dat je direct hoopte dat er niemand gewond zou zijn.” Davey Hamilton die in 2001 zelf bij een crash in Texas zwaar gewond raakte “Dit is het ergste wat ik ooit in mijn carrière heb meegemaakt. Diep Triest.”

Dan Wheldon won in 2005 het Indycarkampioenschap en won tweemaal de Indy 500 in 2005 en 2011. In totaal won Wheldon 16 Indycarwedstrijden. Wheldon nam aan de seizoenfinale in Las Vegas deel met de hoop 5 miljoen dollar op zijn naam te kunnen schrijven. De winnaar van de Las Vegas finale zou 2,5 miljoen op zijn bankrekening mogen bijschrijven en een toeschouwer zou eveneens 2,5 miljoen incasseren. Wheldon reed met het chassis waar Alex Tagliani op Indianapolis en Las Vegas de pole behaalde. De 33-jarige Brit laat een vrouw en twee jonge kinderen na.

Na zijn Indy 500 zege dit jaar was Wheldon nauw betrokken bij de nieuwe generatie Indycar, waarvan het wielconcept zodanig is geconstrueerd dat de auto’s juist bij contact niet direct de lucht in. Diverse Amerikaanse kranten schreven dat deze crash herinneringen opriep aan die van de legendarische Greg Moore, die in 1999 tijdens de Champcarfinale op Fontana het leven liet.

img_7743

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet