NASCAR

NASCAR: Matt Kenseth wint in Charlotte. Jimmie Johnson levert in

Ford-coureur Matt Kenseth moest ruim elf jaar wachten voordat hij weer op Charlotte zegevierde. Met nog 25 ronden te gaan passeerde Kenseth Kyle Busch en pakte een zege in De Chase naar de Cup. Regerend kampioen Jimmie Johnson zakte in de Chase naar de Cup maar liefst vijf plaatsen!

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011matt-kenseth-cms2-leads_2
Matt Kenseth moest elf jaar wachten voor een tweede overwinning op Charlotte. Hij
was ook de indirecte oorzaak voor de Chase!


Matt Kenseth pakt zege in Charlotte
In 2003 won Ford-coureur Matt Kenseth de NASCAR Sprint Cup oude stijl. Omdat de Roush Fenway coureur met zijn constante rijstijl veel punten pakte en het kampioenschap binnenhaalde, zag de NASCAR organisatie zich genoodzaakt om het kampioenschap drastisch te veranderen. In 2004 werd de z.g. Chase naar de Cup ingevoerd. In Charlotte pakte Kenseth met nog 25 ronden te gaan de leiding en pakte de overwinning. Hij versloeg Kyle Busch met 0.968 secs. Carl Edwards eindigde als derde en behoudt de leiding in de titelstrijd. Regerend kampioen Jimmie Johnson die vorig week nog in Kansas zegevierde moest ten gevolge van een crash flink inleveren. Johnson crashte op het einde van de wedstrijd op hardhandige wijze in de Safer Barriers, nadat hij na een mislukte inhaalpoging bij Ryan Newman in de fout ging.

Jimmie Johnson: “Ik ben blij dat ik over een veilige auto beschik. De auto en de Safer Barriers deden hun werk. Wij moeten gewoon doorgaan met racen. Er zijn nog vijf races te gaan en er kan nog heel veel gebeuren. Maar dit is zeker niet de avond die wij wilden hebben. Dit gaat ons zeker niet helpen om voor de zesde keer de titel binnen te halen, maar ik heb het dit team beloofd. Ik ga voor elk punt dat we nog kunnen veroveren en proberen om aan het eind van het seizoen toch nog kampioen te worden. Door deze crash zakte Johnson in de voorlopige tabellenstand van de derde naar de achtste plek.

Van de 336 ronden tellende wedstrijd reed Kyle Busch er ruim 111 op kop. Vanwege een motorwissel moest Busch vanaf de achterste startrij starten en reed een prachtige inhaalwedstrijd. Kyle Busch: “Ik reed door het gehele veld heen en bevond mij in een positie om de wedstrijd te winnen, maar Kenseth was mij bij de herstart te snel af. Hij ging aan mij voorbij alsof ik stilstond. En weer is de frustratie, waarom zijn we niet gefinisht waar we behoorden te zijn. En met een overwinning had dit een hoogtepunt geweest. Carl Edwards was niet echt happy met de laatste herstart van Busch. Edwards: “We moeten tegen elkaar racen maar er is een verschil tussen hard racen en iemand de pas afsnijden. Ik heb mij afgevraagd toen ik onder hem langs reed, waarom hij naar beneden kwam. De volgende keer blijf ik op mijn lijn en dan kan hij zelf crashen.”

Busch zag het echter anders. “Ik kreeg onderstuur(looste) en het stuurde me naar beneden. Ik probeerde gewoon door te gaan en verder niets te doen. Daarna reden wij naast elkaar over de “backstretch”. Ik probeerde gewoon mijn positie te behouden." aldus Busch.

jimmie-johnson-garage-crash
Kostbare schade voor Jimmie Johnson.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet