Formula Ford

Formule Ford: Onno Zuidema behaalt zijn doelstellingen al in kwalificatie

480_zuidema_ba

Tijdens de Trophy of the Dunes werd de laatste Dutch Formula Ford-race van seizoen 2011 gereden. Dat weerhield Onno Zuidema er echter niet van om juist tijdens dit evenement zijn Dutch Formula Ford-debuut te maken. Zijn deelname kwam niet zomaar tot stand: “Ik werd woensdag gebeld door een kennis, een vriend van Piet Provily. Die vertelde mij dat Provily Racing een Formule Ford beschikbaar had. Of ik zin had om te racen dat weekend”, vertelt een zeer relaxte Zuidema. “Tsja, daar hoefde ik niet zo heel lang over na te denken. Maar om op tijd op het circuit te zijn, dat was een race op zich.”

Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Chris Schotanus, Klaas Norg en Co van der Gragt

Na het bewuste telefoontje ging het erg snel. Zuidema werkt woensdagavond flink over en begint donderdag alweer vroeg op om alles op tijd af te krijgen. Hij moet namelijk donderdagavond al op Circuit Park Zandvoort zijn om het stoeltje te passen. Vrijdag staat de broodnodige vrije training op het programma en aangezien de Fries uit Munnekezijl nog niet eerder in een Mygale heeft gereden is training geen overbodige luxe.

480_zuidema_210

Internationale races
Niet dat Zuidema een onervaren formulewagen-rijder is, integendeel. De Fries reed al in de Europese Formule Ford Cup met Formule Fords uit de jaren 80. Van 2002 t/m 2009 reed hij Formulewagenraces in Europa. “We reden zeven races per jaar op serieuze circuits als Spa-Francorchamps, Magny-Cours, Hockenheim, de Nürburgring, Dijon, Zandvoort en Assen. Dat was natuurlijk machtig om te doen. De eerste drie jaar reed ik in de Formule Ford 1600 en dat begin was moeilijk. Ik moest de auto helemaal zelf opbouwen, maar toch lukte het me regelmatig om op het podium te komen. Na drie jaar ben ik overgestapt naar de FF 2000 en dat ging direct erg goed. Ik werd in 2008 vierde in het kampioenschap. In 2009 had ik helaas pech; Bij een startcrash op Dijon was mijn auto zo kapot dat ik direct door mijn budget was. Dat betekende meteen het einde van mijn seizoen.”

480_zuidema_dijon

Mallock
Dit seizoen racet Zuidema in Engeland in een in Nederland niet zo bekende klasse: “De Mallock heeft een Ford versnellingsbak en ook de prestaties zijn vrijwel gelijk aan de Formule Ford. We racen dit seizoen altijd met een startveld van zo’n 20 auto’s en dat is geweldig. Piet Provily kent de Mallock ook, die vindt dat ook een prima auto.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet