NASCAR

NASCAR: Penske-coureur Brad Keselowski klasse apart in Nationwide Kansas

Met een vierde zege dit seizoen in de Nationwide-series was Penske-coureur Brad Keselowski een klasse apart in Kansas. Van de 200 ronden tellende wedstrijd reed de Dodge-coureur er maar liefst 173 op kop. Tevens betekende de overwinning in Kansas zijn 16e zege in een NASCAR-kampioenschap.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_kansas_winnaar_keselowski
Zege voor Brad Keselowski in Kansas.

Vierde Nationwide-zege voor Brad Keselowski
Met nog amper dertien ronden te gaan nam Keselowski definitief de leiding over van Carl Edwards en versloeg de Ford-coureur met een voorsprong van 2.795 secs.In de 142e wedstrijdronde beschikte Keselowski over een voorsprong van ruim 10 seconden toen de motor van een andere deelnemer explodeerde. Keselowski liet direct nieuwe banden monteren en de nodige brandstof bijvullen waardoor hij zijn voorsprong nog meer kon vergroten. Toen Angela Cope in de 173e ronde spinde, greep Carl Edwards eindelijk zijn kans en pakte in de 179e ronde de leiding. De Roush Fenway Ford-coureur kon er niet van profiteren. In de 187e ronde greep Keselowski definitief de kop en de zege.

Keselowski: “In de eerste ronden dat ik mij achter Edwards in “vuile lucht” bevond had ik mijn twijfels. Daarbij moest ik nog aan de Sprint Cupwedstrijd vorige week in Dover denken. In het laatste segment waren we bij de herstart 21e, en ik wist mij snel door het veld met de langzamere deelnemers heen te werken. Op het rechte stuk was ik toen drie/vier tienden sneller. Maar toen ik in “vuile lucht” terechtkwam verloor ik drie/vier tienden. En de gehele tijd dat ik achter Carl reed moest ik hieraan denken. Maar gelukkig slaagde ik erin om hem in “schone lucht” te passeren. Keselowski mag zijn twijfels gehad hebben. Edwards had die zeker niet.

Carl Edwards: “Na dertig ronden wist ik al dat de auto van Brad behoorlijk snel was. Ik wist gewoon dat ik hard voor een tweede plek moest werken. Gelukkig had ik aan het eind van de wedstrijd een kleine kans om tegen hem te racen. Helaas niet voor lang.” Keselowski maakte slechts één klein foutje. Onder neutralisatie kwam de Penske-coureur in de 88e ronde binnen en liet ten gevolge van een miscommunicatie met zijn crew de motor afslaan. Keselowski was niet geheel zeker van het vertreksein. “Mijn fout” verklaarde Keselowski. Ik was er gewoon niet klaar voor.” Keselowski kwam als 14e terug op de baan, maar in de 96e ronde reed de Penske-Dodge alweer op kop!

Ricky Stenhouse Jr. eindigde als vijfde en heeft in het kampioenschap 20 punten voorsprong op Elliott Sadler. Danica Patrick eindigde als vijftiende. Haar beste finishresultaat sinds Daytona in juni. Toen finishte zij als tiende.

Reed Sorenson bezet in de kampioenschapsstand de derde plek, maar moest noodgedwongen van team wisselen nadat het team van Turner Motorsports hem in het begin van de week de deur had gewezen.

2011_kansas_duel_stenhouse_logano
Ricky Stenhouse Jr.(6) in gevecht met Logano. Stenhouse Jr. maakt tevens
reclame voor het duel met zijn teamgenoot!

Uitslag
1. Brad Keselowski Dodge 200 ronden
2. Carl Edwards Ford 200 ronden
3. Elliott Sadler Chevrolet 200 ronden
4. Paul Menard Chevrolet 200 ronden
5. Ricky Stenhouse Jr. Ford 200 ronden
6. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
7. Joey Logano Toyota 200 ronden
8. Brian Vickers Chevrolet 200 ronden
9. Trevor Bayne Ford 200 ronden
10. Ryan Truex Toyota 200 rondenAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet