Formule 1

Formule 1: Button wint op Suzuka, maar Vettel is wereldkampioen

vettel_race

Sebastian Vettel heeft met de derde plaats zijn wereldkampioen geprolongeerd. De Duitser had dat vast liever met een overwinning beklonken, maar moest vandaag vanwege  bandenproblemen zijn meerdere erkennen in Jenson Button en Fernando Alonso. Deze twee oud-wereldkampioen speelden op het podium echter een bijrol, want de hoofdrol was voor de jongste wereldkampioen ooit en vanaf nu ook de jongste coureur ooit die zijn wereldtitel prolongeerde: Sebastian Vettel.


Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Red Bull en Peter van Egmond

Aanval Jenson Button
Sebastian Vettel heeft vandaag aan een puntje genoeg om de wereldtitel binnen te hengelen, maar zal deze titel toch graag met een overwinning bezegelen. Bij de start heeft hij echter zijn enige overgebleven concurrent naast zich staan, Jenson Button, die helemaal niets te verliezen heeft en al aangekondigd heeft Vettel bij de eerste bocht te willen pakken.

Die woorden zet Button kracht bij door heel goed van start te gaan. Vettel duikt meteen naar de binnenkant waar Button zit, maar is te laat om voor Button te gaan rijden. Vettel duwt Button opzij, tot op het gras, waar Button van het gas moet. In plaats van een positie te winnen verliest Button er zo een, aan zijn teamgenoot. Button is niet content met de gang van zaken en klaagt dat Vettel een straf moet krijgen. Daar is de wedstrijdleiding het echter niet mee eens.

start

Achter Button sluiten de Ferrari-rijders Massa en Alonso aan, gevolgd door Webber, Schumacher en de twee goed gestarte Force India’s van Di Resta en Sutil.

Problemen voor Hamilton
Lewis Hamilton kan de eerste ronden niet bijblijven, maar Vettel loopt ook niet echt ver uit. In ronde zeven valt Hamilton echter snel terug, omdat hij een lekke achterband heeft. Button rijdt de achterstand van drie seconden in één rondje dicht en pakt p2. Hamilton gaat meteen naar binnen en haalt nieuwe banden.

Ook Vettel stopt
Hamilton was niet de enige met bandenzorgen, ook bij Vettel is het beste ervanaf. En dus stopt Vettel een ronde later, daarmee Button aan de leiding latend. Die stopt weer een ronde later, evenals Alonso en Webber die vlak daarachter rijden. Ze komen drie seconden achter Vettel weer de baan op, maar Button en Alonso rijden nu wel voor Hamilton.

Weinig verschillen
De tweede stint kenmerkt zich door de bijna identieke rondetijden tussen Vettel, Button en Alonso. Lewis Hamilton krijgt het weer als eerste moeilijk, hij heeft zowel Felipe Massa als Mark Webber op zijn staart zitten. Onderlinge gevechten tussen Hamilton en Massa hebben dit jaar al veel stof doen opwaaien en wanneer Massa nu een aanval waagt raken de twee elkaar toch weer lichtelijk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet