IndyCar

IRL: Team Penske terug aan de top

De Braziliaan Helio Castroneves bezorgde Marlboro Team Penske in het idyllische St. Petersburg de eerste IRL overwinning dit seizoen.

tekst Willem J. Staat

 HC St. Petersburg


Helio Castroneves boekte een schitterende overwinning in St. Petersburg. Foto Honda

Eerste "road-course" overwinning voor Helio Castroneves.
Vorig jaar voegde de IRL voor het eerst in haar geschiedenis drie "road-courses" aan de kalender toe, waarvoor de Braziliaan Helio Castroneves als favoriet werd getipt. De Marlboro Team Penske-coureur werd als grote favoriet gezien, maar crashte driemaal. In St. Petersburg nam de Braziliaan met een schitterende overwinning revanche. Pas in de 94e ronde sloeg Castroneves toe.

Pole-sitter Dario Franchitti domineerde aanvankelijk met zijn AGR-Dallara Honda de openingsfase. De Schot moest na veertien ronden met een kapotte stuurinrichting aan de kant. In de warm-up was de Schot tegen de Japanner Matsuura aangereden, waarna enkele delen van de stuurinrichting vervangen moesten worden. Juist deze nieuwe delen begaven het. "Het was een gloedieuw onderdeel dat de geest gaf" mijmerde de Schot. Daarna namen de Ganassi-coureurs Dan Wheldon en Scott Dixon geruime tijd de leiding over.

Wheldon blunderde tijdens een safetycar-fase in de 58e ronde bij het uitkomen van de pits en reed tegen Marlboro Team Penske-coureur Sam Hornish jr. op. "Een stomme fout" gaf de IRL-kampioen achteraf eerlijk toe. Hornish kon de wedstrijd voortzetten maar alle kansen op een goede klassering waren eveneens verkeken. Teamgenoot Scott Dixon nam daarna de leiding over.

In de 94e ronde sprintte Marlboro Team Penske-coureur net voor Scott Dixon de baan op en verwierf daarmee de kop. Echter op dat moment crashten Tomas Scheckter(Vision Racing) en Buddy Rice(Rahal-Letterman), waarna de wedstrijd in de 97e ronde definitief tot het einde geneutraliseerd werd.

Beide heethoofden vlogen elkaar daarna verbaal nog eens flink in de haren. "Die Scheckter wilde me onder geen voorwaarde voorbij laten" mopperde de Rahal-Letterman-coureur. Scott Dixon eindigde als tweede en AGR-coureur Tony Kanaan als derde. De Braziliaan Roberto Moreno, die de geblesseerde Ed Carpenter bij Vision Racing verving, behoorde jammer genoeg tot één van de eerste uitvallers.


 Comeback Roberto Moreno

Roberto Moreno verving bij Vision Racing de geblesseerde Ed Caroenter, maar viel snel uit.Foto: Honda

UITSLAG
1. Helio Castroneves(BR) Dallara Honda 100 ronden
2. Scott Dixon(NZ) Panoz Honda 100 ronden
3. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda 100 ronden
4. Bryan Herta(USA) Dallara Honda 100 ronden
5. Vitor Meira(BR) Dallara Honda 100 ronden
6. Danica Patrick(USA) Panoz Honda 100 ronden
7. Kousuke Matsuura(J) Dallara Honda 100 ronden
8. Sam Hornish jr.(USA) Dallara Honda 99 ronden
9. Felipe Giaffone(BR) Dallara Honda 99 ronden
10.Scott Sharp(USA) Panoz Honda 99 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet