Formula Ford

Formule Ford: Provily Racing op volle oorlogssterkte naar het Festival

podium_ford3_2073

In het weekend van 15 en 16 oktober wordt op Brands Hatch het traditionele Formule Ford Festival verreden en Provily Racing is daar met zijn drie vaste rijders van dit seizoen op volle oorlogssterkte aanwezig. Michel Florie en Bas Schouten waren al zeker maar deze week kon ook Nederlands kampioen Joey van Splunteren zich bij zijn teamgenoten voegen. “We gaan proberen er een mooie afsluiting van een voor ons prachtig seizoen van te maken. Vorig jaar was Michel met een zesde plaats de beste Nederlander en die plek willen we verbeteren”, meldt Gerben Provily strijdlustig.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Chris Schotanus, Co van der Gragt en Klaas Norg

provily_splunteren_6243

In het weekend van de Zandvoortse Finaleraces wordt op het Engelse circuit van Brands Hatch het jaarlijkse Formule Ford Festival verreden, het officieuze wereldkampioenschap in deze opstapklasse voor formulewagentalenten. Provily Racing bezette dit jaar met Joey van Splunteren, Michel Florie en Bas Schouten de volledige topdrie van het Dutch Formula Ford Championship en is met dit snelle drietal ook op het vermaarde Festival vertegenwoordigd. Schouten, die overigens voor het team ook nog de officieuze Beneluxtitel binnensleepte, en Florie waren al zeker van deelname maar deze week kreeg ook Van Splunteren zijn budget rond. “We hebben als team natuurlijk een superseizoen gehad. Joey heeft er dit jaar het maximale uit gehaald, Bas is enorm gegroeid en Michel was super en een belangrijke waarde voor het hele team. Op Brands Hatch willen we het seizoen met een mooi resultaat afsluiten”, aldus Gerben Provily over de aanstaande trip naar Engeland.

splunteren_florie_9934

Combinatie van snelheid en een beetje geluk
“Je weet dat bij het Festival snelheid alleen niet voldoende is, een beetje geluk is onontbeerlijk. Als er in de heat of halve finale iets gebeurt en je moet in de finale achteraan starten dan kun je het vergeten, hoe snel je ook bent. We willen in ieder geval de hoogst geklasseerde Nederlander afleveren. Michel was dat vorig jaar met een zesde plaats en die plek zouden we graag verbeteren. Bij de Masters heeft iedereen kunnen zien hoe sterk de Engelse concurrentie is dus het wordt een mooie strijd. Aan een herhaling van de derde manche van de Masters (waar de drie Provily-rijders het complete podium innamen, red.) mag je niet denken maar ik hoop toch wel dat één van onze rijders het podium haalt”, blikt Provily vooruit. Voor Schouten en Van Splunteren wordt het hun eerste Festival terwijl routinier Florie er al een aantal op heeft zitten. “Met zijn ervaring en doorzettingsvermogen is Michel van grote waarde voor het team en een voorbeeld voor Joey en Bas. Van dinsdag tot en met vrijdag gaan we op Brands Hatch trainen zodat we zaterdag goed voorbereid aan de kwalificaties beginnen”, meldt Provily over het programma van komende week.

splunteren_start_1353

Plannen
Hoewel het raceseizoen voor Provily Racing dus eigenlijk nog niet ten einde is, wordt er ook al gewerkt aan de plannen voor volgend jaar. In Nederland blijft het technische reglement voor de Formule Ford zoals vorig jaar al afgesproken ongewijzigd maar in Engeland wordt in 2012 overgestapt op de onlangs geïntroduceerde nieuwe Formule Ford met 1,6 liter Ford turbomotor. “We blijven zeker in Nederland actief. Er is niets mooiers dan werken met die jonge talenten en alle betrokken teams zetten hun schouders eronder om een goed kampioenschap neer te zetten. Formule Ford is en blijft dé betaalbare opstapklasse voor jonge talenten. Er hebben zich al diverse nieuwe rijders bij ons gemeld en daar gaan we in de komende weken mee praten. Op Brands Hatch gaat ook gesproken worden over de toekomst en opzet van de diverse kampioenschappen. In Engeland stapt een aantal teams over op de nieuwe turboauto maar er blijven er ook met de Duratec rijden. Het is nog allemaal koffiedik kijken maar wie weet zijn daar combinaties mogelijk. Men heeft bij de Masters kunnen zien wat voor prachtige races dat oplevert”, aldus Gerben Provily tot besluit.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet