Belcar

Belcar: Pitstopdrama overschaduwt Belcarwedstrijd Zolder

Het leek zo’n mooie dag te worden, maar een dramatisch pitstopongeval tijdens de voorlaatste wedstrijd meetellend voor het kampioenschap, overschaduwde het titelgewin van de combinatie Goossens/Soulet volledig.

Tekst Willem J. Staat
Foto archief

2011_belcar_prospeed_r1
Goossens/Soulet met Porsche zijn de nieuwe titelhouders. Voorlopig een titel zonder vreugde.

Pitstopdrama overschaduwt Belcarwedstrijd Zolder
Een dramatisch verlopen pitstop overschaduwde de voorlaatste Belcar-wedstrijd op Zolder. Tijdens het binnenrijden richting eigen pitbox verloor de Ferrari van Hans Thiers plotseling zijn remmen en raakte daarbij drie mensen waarvan één van het eigen team en een Nederlandse omstander uit Valkenswaard. In het “Algemeen Dagblad” verklaart Frank Thiers het volgende: “Hans reed 60 volgens de regels. Alles verliep normaal maar toen hij bij zijn teambox arriveerde weigerde de remmen alle dienst. De wagen schoot door, raakte onze teamchef Massimo Bottiglieri en reed vol in op een Nederlandse man. Massimo liep alleen een polsbreuk op, maar de Nederlandse man zou er heel slecht aan toe zijn. Wij bidden voor hem dat hij er door komt. Wij hoorden gelukkig van zijn zoon dat hij ons niets verwijt. Het was een technisch defect. Door het extreem warme weer was de remolie blijkbaar gaan koken.” Gezien de ernst van het incident besloot de wedstrijdleiding kort daarna de wedstrijd definitief af te breken.

De wedstrijd begon in de beginfase al onder een ongelukkig gesternte. Al in de zevende ronde haakten de auto’s van Ward Sluys en Wim Lumbeeck in elkaar waardoor er geneutraliseerd moest worden. Vervolgens crashte Raf Vanthoor zijn KRK Mercedes op het oliespoor van een andere deelnemer. 25 Minuten voor het einde besloot de wedstrijdleiding de wedstrijd definitief te beëindigen zodat de hulpdiensten naar behoren hun werk konden verrichten. De Audi R8 LMS van Enzo Ide-Francois Verbist eindigde als tweede gevolgd door de Ford GT van de combinatie Bouvy Coens. Onder dramatische omstandigheden stelde het team van Prospeed met de combinatie Goossens/Soulet(Porsche 911 GT3) de titel veilig.

Het ongeval deed onmiddellijk de discussie oplaaien wie er nu wel en niet in de pitlane thuishoort. Marketing manager Walter Goossens verklaarde dat een dergelijk ongeval niet te voorkomen valt, maar dat er zeker maatregelen verwacht kunnen worden.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet