IndyCar

Indycar: Ed Carpenter bezorgt Sarah Fisher Racing eerste Indycar-overwinning

In een uitermate boeiend duel versloeg Ed Carpenter(de stiefzoon van Tony George Jr). Ganassi-coureur Dario Franchitti. Met zijn zege bezorgde Carpenter het kleine team van Sarah Fisher Racing de allereerste overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Indycar

2011_duel_carpenter_franchitti
Prachtig gevecht om de zege tussen Dario Franchitti en Ed Carpenter in de gele auto.

Ed Carpenter wint in Kentucky. Will Power grote verliezer
Hoewel Sarah Fisher er nooit in slaagde om een Indycar-wedstrijd te winnen maakte Ed Carpenter de droom voor zijn teambazin volledig waar. De kersverse teameigenaresse(sinds drie weken moeder van een dochtertje) moest noodgedwongen haar carrière stopzetten. Ed Carpenter beschikte voor dit seizoen alleen over een contract voor geselecteerde ovalwedstrijden.

Sarah Fisher: “Onze focus lag dit jaar voor 100 procent op de grote ovals. Ik kan het nauwelijks geloven. Dit is zo onrealistisch.” Op de vraag wat nu een beter gevoel was zelf winnen of als teambazin, antwoordde Fisher dat haar gevoelens hetzelfde waren. “Het is heel bijzonder. Ik ben erg blij voor de mensen die wij bij elkaar gebracht hebben.” Anderzijds moest Fisher enkele weken geleden nog een flinke tegenslag incasseren. Hoofdsponsor Dollar General zet er na dit seizoen definitief een streep onder. Fisher hoopt dat deze zege nieuwe belangstellenden zal genereren. “Wij doen ons best om er bij te blijven” aldus de kersverse moeder.

Kentucky favoriete circuit Ed Carpenter
Eigenlijk is Kentucky het favoriete circuit van Ed Carpenter. In het verleden eindigde hij met drie verschillende teams en drie verschillende set-ups de afgelopen drie jaar telkens op het podium. Ik weet niet wat het is, maar op deze baan voel ik mij uitstekend op mijn gemak. Ik hou er werkelijk van om hier te komen.” Alleen een losgekomen viziertje bezorgde Carpenter tijdelijk de nodig problemen. Hij moest het tijdelijk met één hand vast houden. Een neutralisatie hielp Carpenter volledig uit de brand. In de laatste 22 ronden was Carpenter er zich terdege van bewust dat hij over een snellere auto dan Dario Franchitti beschikte. Ed Carpenter: “Dario racete erg fair en hard tegen mij.” Het verschil op de finish bedroeg slechts .0098 secs! In de geschiedenis van Kentucky de zesde “close” finish!

Will Power grote verliezer. Franchitti grote winnaar
Polesitter Will Power reed de eerste 48 ronden op kop maar een aanrijding met de Braziliaanse Ana Beatriz in de pits, beroofde Penske-coureur Power definitief van een goede klassering. Het team kon de schade tijdens de wedstrijd niet meer voldoende herstellen. Power eindigde als 19e. De Australiër was dan ook bijzonder teleurgesteld. “Wij beschikten over een supersnelle auto, en zo’n pitlane incident zorgt er dan voor dat je aan de staart mee mag vechten” mopperde de Australiër. Hij begon de wedstrijd met 12 punten voorsprong op Dario Franchitti. Na Kentucky zijn de rollen omgedraaid. Franchitti heeft nu 18 punten voorsprong op de Penske-coureur…….

2011_sarah_fisher_carpenter
De familie Fisher en coureur Ed Carpenter, die het kleine team een formidabele
overwinning bezorgde.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet