Supercar Challenge

DSC: Perfect weekend voor Diederik Sijthoff op Spa-Francorchamps

Diederik Sijthoff heeft op Spa Francorchamps een perfect weekend beleefd. De Viper-coureur pakte de pole position, won de race op zaterdag en pakte ook op zondag de volle winst. Sijthoff pakt hiermee de leiding in het kampioenschap van de GT-divisie weer over van Roger Grouwels, die wel tweede werd. De 16-jarige Beitske Visser eindigde op de derde plaats. In de Supersport I-divisie ging de overwinning naar Nicky Pastorelli en Meindert van Buuren, voor Jaap van Lagen en Wolf Nathan. Koen Bogaerts en Mark van der Aa mochten in de Supersport II-divisie de hoogste trede van het podium beklimmen, voor teamgenoot Pieter van Soelen. In de Sport-divisie ging de overwinning naar Richard van den Bos en Bert van der Zweerde.

111002_sijthoff

Tekst en foto's: PR

De race werd wederom onder een stralende zon verreden, bij een temperatuur van ver boven de 20 graden. Polesitter Diederik Sijthoff had de beste start en kon in de eerste bocht zijn leidende positie behouden. Daarachter behield Peter Versluis zijn tweede positie, voor Cor Euser die vanaf de zesde positie naar de derde plaats was doorgestoken. Het meedoen van Euser was op zich al opvallend, omdat Euser met zijn raceteam ook meedeed aan de 24h van Silverstone. Euser had zaterdagnacht met hun Lotus Evora GT4 zelfs nog twee stints gereden in Engeland en was daarna met het vliegtuig weer naar Spa Francorchamps gekomen.

Euser kon zijn derde positie niet vasthouden, en moest toezien dat Roger Grouwels en Rick Abresch aan de Marcos van Euser voorbij gingen. Abresch kwam hiermee op de derde plaats te liggen, met vlak daarachter Roger Grouwels. Grouwels ging meteen vol in de aanval, maar Abresch gaf zich niet zomaar gewonnen waardoor een spannend gevecht tussen het tweetal ontstond. Uiteindelijk duurde het tot de zevende ronde voordat Grouwels erin slaagde om aan Abresch voorbij te gaan.

111002_beitske

Achter Abresch was Beitske Visser opgeklommen naar de vijfde positie. Visser was door haar uitvalbeurt tijdens de zaterdagrace de race begonnen op de 22e positie, maar was dus in de beginfase van de race al snel naar voren gereden. Na de pitstops werd dit zelfs de tweede positie, omdat ze minder lang stil hoefde te staan dan haar concurrenten.

Diederik Sijthoff bleef ondertussen ook na de pitstops aan de leiding liggen. Achter de op de tweede positie liggende Visser werd het daarna spannend tussen Peter Versluis en Roger Grouwels. Grouwels voerde de druk op Versluis flink op, en slaagde erin om aan de Ferrari 458 GT2 van Versluis voorbij te gaan. Daarna reed Grouwels richting Visser toe, die ook moest toezien dat het gat tussen haar en koploper Sijthoff groter werd. “Na de pitstops begon mijn auto heel erg te glijden, we hadden dan ook geen banden gewisseld tijdens de pitstop”, was de verklaring van Visser achteraf.

111002_grouwels.jpg

Grouwels slaagde erin om voorbij te gaan aan de Praga van Visser en zag daarna dat het gat tussen hem en Sijthoff steeds kleiner werd. Toch slaagde SIjthoff erin om voor Grouwels te blijven. Het verschil tussen de nummers één tot en met drie bedroeg aan de finish slechts vijf seconden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet