DTM

DTM: Ekstrom op pole, derde startplaats Van der Zande (upd)

111001_dtm_valencia_quali_rvz
Renger van der Zande kwam voor het eerst in Q4 terecht!

Mattias Ekström vertrekt morgen vanaf de pole-position voor de negende en voorlaatste race van de DTM op het circuit van Valencia. De Zweed reed in de vierde en beslissende kwalificatieheat met zijn Audi A4 DTM de snelste tijd, waarmee hij de 18e DTM-pole uit zijn loopbaan behaalde. Voor de drie rijders die achter hem eindigden, de Portugees Filipe Albuquerque (Audi), onze landgenoot Renger van der Zande en de Schot David Coulthard (beide Mercedes-Benz), was er een première: alledrie reden ze voor de eerste maal in Q4, waarin ze respectievelijk als tweede, derde en vierde eindigden. Voor de beide titelkandidaten, Martin Tomczyk en Bruno Spengler, liep de kwalificatie opmerkeiijk slecht: mede dankzij snel stijgende temperaturen en een discutabele strategie in Q3 eindigden ze respectievelijk als elfde en dertiende.

Tekst: René de Boer
Foto's: ITR e.V., Rebocar111001_dtm_valencia_quali_parc_ferme
Renger van der Zandes auto in het parc fermé, een fraaie aanblik uit Nederlands perspectief...

In de eerste sessie reed Filipe Albuquerque de snelste tijd, gevolgd door Ekström, Paffett, Mortara, Molina, Tomczyk, Scheider, Jarvis, Schumacher, Rockenfeller, Green, Spengler, Van der Zande en Coulthard. Voor Maro Engel, Christian Vietoris en de beide dames Rahel Frey en Susie Stoddart (voor de laatste maal onder haar meisjesnaam, over twee weken treedt ze in het huwelijk met Toto Wolff en op Hockenheim draagt ze diens naam) was de kwalificatie na de eerste heat over.

111001_dtm_valencia_quali_mortara
Edoardo Mortara veroorzaakte de rode vlag in Q2

De tweede heat werd voortijdig onderbroken, nadat Edoardo Mortara met zijn Audi in de grindbak was geraakt. Op dat moment was Miguel Molina het snelst, gevolgd door Albuquerque, Jarvis, Rockenfeller, Tomczyk, Scheider, Spengler, Coulthard en Green. Dat waren de enige rijders die al een rondetijd hadden, maar dat had verder geen enkele invloed, want het reglement van de DTM schrijft voor dat bij een rode-vlagsituatie in de kwalificatie alle rijders automatisch doorgaan naar de volgende manche.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet