NASCAR

NASCAR: U-Turn voor Tony Stewart in New Hampshire

NASCAR-veteraan Tony Stewart behaalde in New Hampshire zijn tweede achtereenvolgende Chase-overwinning. De teameigenaar-coureur die zich met zijn hakken over de sloot kwalificeerde voor de Chase leidt nu verrassend in de puntenstand!

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_stewart_nhs_chase_2_win
Tony Stewart lijkt na twee verrassende zeges plotseling titelkandidaat!

Rollen omgedraaid op New Hampshire
Met een tweede achtereenvolgende zege in de tweede Chase-wedstrijd moet Stewart als favoriet voor de titel worden beschouwd. De tweevoudige kampioen(2002 en 2005) behaalde op New Hampshire zijn 41e NASCAR-zege. Exact een jaar geleden zag Stewart op de New Hampshire Motorspeedway zijn zegekansen in rook opgaan toen hij zonder brandstof kwam te staan. Clint Bowyer won de wedstrijd. Ditmaal herhaalde de geschiedenis zich in omgekeerde volgorde. Met nog amper drie ronden te gaan begon de Chevrolet van Bowyer te sputteren en kwam zonder brandstof te staan. Tony Stewart: “Ik weet precies hoe dit voelt. Ik zag hem op de “backstraight” langzamer worden en ik dacht nog even dat ik voor de gek gehouden werd. Achteraf was Bowyer de eerste die mij feliciteerde. En hij moet exact hetzelfde gedacht hebben. Wel ironisch dat dit jaar de rollen omgedraaid waren!” Chase-kandidaat Stewart behaalde tot aan het begin hiervan geen enkele overwinningen, maar behaalde voldoende wedstrijdresultaten om hiervoor in aanmerking te komen. Afgelopen week verklaarde Stewart nog in een TV-interview dat er na zijn eerste zege een zware last van zijn schouders was afgevallen.

Penske-coureur Brad Keselowski had zich als 16e gekwalificeerd en eindigde uiteindelijk op 7.2 seconden achterstand als tweede achter Stewart. Keselowski: “Het team heeft tijdens de wedstrijd echt de maximale performance uit die auto gehaald. Zeker omdat het brandstofverbruik ook nog een factor was. Wij beschikten zeker niet over de snelste auto, maar hij was solide genoeg voor een Top 10 klassering. Het geluk was ditmaal aan onze kant. De auto van teamgenoot Kurt Busch werd kort voor de wedstrijd afgekeurd en moest nog aangepast worden. Mogelijk dat Team Penske na a.s. dinsdag sancties kan verwachten.

Hendrick Motorsports-coureur Jeff Gordon reed ruim 78 ronden aan de leiding maar moest uiteindelijk met een vierde plek genoegen nemen. Met nog ruim veertig ronden te gaan was de wedstrijdvolgorde Stewart, Gordon, Kahne en Biffle. Daarachter volgden Martin, Keselowski, Ragan, Montoya en Hamlin. Ook laatstgenoemde kwam kort voor het einde zonder brandstof te staan en werd uiteindelijk als 29e geklasseerd. Alleen de pitwindows onder groen brachten nog enkele kleine verschuivingen voort. Vijfvoudig Jimmie Johnson eindigde als 18e en lijkt met nog acht races met een tiende plek in de puntenstand voorlopig nog geen serieuze kandidaat voor de Cup? Of gaat Johnson in de resterende acht wedstrijden toch nog voor verrassingen zorgen?De 300 ronden tellende wedstrijd telde slechts drie korte neutralisaties.

2011_stewart_nhs_chase_2_race
Is het nu 2010 of 2011? Zelfde race zelfde moment
alleen een jaar verschil. Dit keer was het de gele
Chevrolet van Bowyer die zonder brandstof kwam
te staan.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet