Formule 1

Formule 1: Vettel op pole in Singapore, uiteraard

vettel

Sebastian Vettel mag morgen in misschien wel zijn kampioenschapsrace van poleposition starten. De kwalificatie was spannend tussen Alonso, Hamilton, Button en Webber, maar zoals al het hele jaar het geval is onttrekt Vettel zich daaraan. Hij pakt de pole, met 0.351 voorsprong op zijn teamgenoot. Op de tweede startrij staat Button voor Hamilton, die door een lekke band in Q2 een setje banden verloor en in het slot van Q3 niet meer reed. De Ferrari’s staan op de derde startrij, de Mercedessen op de vierde en de Force India’s op de vijfde.

Tekst: Daan Jeuken

Renault-onderonsje
Met een eerste kwalificatiesessie van twintig minuten is er voor iedereen genoeg tijd om ergens een vrij rondje te vinden. Je wordt snel opgehouden op de smalle straten van Singapore, maar halverwege de sessie is al iedereen van naam veilig. De aandacht kan dus naar het achterveld, waar met name de Renaults in de verdrukking zitten. Petrov staat onder de rode streep, maar hij rijdt in zijn vliegende ronde naar p17. Daarmee komt zijn teamgenoot op p18, maar Senna heeft het laatste woord. Hij rijdt na een redelijke eerste sector twee beste sectortijden en duwt alsnog zijn ervarener teamgenoot uit de kwalificatie.

Kobayashi kruipt in de muur
Na vijf minuten in Q2 zien we het eerste echte muurgeval van de kwalificatie. Het slachtoffer heet Kamui Kobayashi. Over het vreemdste en krapste chicanetje van het jaar gaat hij iets te vol over de kerbs, wordt gelanceerd en vliegt rechtuit de muur in. Einde kwalificatie dus voor hem, Kobayashi zal morgen als zeventiende starten.

Hamiltons kansen slinken
Op het moment van Kobayashi’s crash hebben Vettel, Button, Webber, Alonso en Hamilton hun tijd al gezet. De eerste vier hebben een prima tijd gezet en zullen in het restant van Q2 niet meer hoeven te rijden. Hamiltons rondje was niet goed genoeg en hij moet, als de sessie herstart is, weer de baan op. Dat doet Hamilton, maar in die ronde loopt hij een lekke achterband op. Dat is voor vandaag geen probleem, want het gat naar p11 blijkt toch groot genoeg. Voor morgen betekent dit echter dat Hamilton een setje zachte banden minder heeft dan zijn concurrenten.

Op p10 krijgt Paul di Resta het in Q2 heel even benauwd, want Perez rijdt een snellere tijd en pakt p10. Di Resta rijdt daar echter vlak achter en pakt meteen p10 weer terug. Achter zijn teamgenoot zijn daarmee beide Force India’s door naar Q3. De teamverhoudingen zijn duidelijk in Q2. In navolging van zijn teamgenoot in Q1 valt Bruno Senna uit, evenals de Toro Rosso’s, Williamsen en Saubers.

Vettel maakt zich niet druk
In Q3 wordt het echt spannend. Dat weten ook de rijders, ze kunnen niet wachten om te beginnen en zo zien we twee McLarens en Ferrari’s staan wachten aan het einde van de pitstraat, voordat het stoplicht op groen gaat. Vervolgens gaan de vier achter elkaar de baan op en moeten ze hard op zoek naar een klein gaatje. We zien Hamilton zelfs Massa inhalen in de outlap, ze naaien elkaar gewoon op. Bijna-wereldkampioen Vettel maakt zich niet zo druk, hij wacht gewoon tien seconden langer en rijdt in een vrij veld zijn eigen rondje.

Button rijdt ‘op kop’ en rijdt in het vrije veld een heel goede ronde. Alonso bijt zich erop stuk, maar teamgenoot Hamilton is wel sneller. Mark Webber moet vervolgens ook passen voor de McLarens, maar het is wederom Sebastian Vettel die p1 pakt. Hij is zelfs een halve seconde sneller dan de rest, maar eigenlijk is niemand daar nog verrast door.

Geen tweede run voor Hamilton
Er is nog niets beslist, want er is nog een vliegende ronde. Die kans grijpt Hamilton echter niet, hij heeft al een setje banden verloren en kan zich dus niet nog een verreden setje permitteren. Dat is goed nieuws voor Vettel, want Hamilton was zijn naaste concurrent.

Het wordt snel duidelijk dat er geen aanval verwacht hoeft te worden van de Mercedessen, Rosberg pakt p7, Schumacher rijdt geen eens een vliegende ronde. Daarmee staat hij geen tiende, want de Force India’s rijden ook niet en staan dus achter de Mercedessen.

Ook de Ferrari’s kunnen Vettel niet aanvallen: Massa is bijna een seconde langzamer dan Alonso, maar ze starten morgen wel op dezelfde startrij.

Dan zijn Button en Webber nog over. Vettels teamgenoot komt als eerste, hij rijdt de snelste eerste sector en een behoorlijke tweede sector. Kan hij Vettel van pole duwen? Nee, Webber is drie tienden langzamer dan zijn teamgenoot. Daarmee staat Webber wel op de voorste startrij. Button verbetert zijn tijd eveneens, maar verslaat daar alleen zijn teamgenoot mee. Het verschil tussen de twee? 0.005 seconde.

Uitslag kwalificatie Singapore
1. Sebastian Vettel, 1:44.381
2. Mark Webber, 1:44.732
3. Jenson Button, 1:44.804
4. Lewis Hamilton, 1:44.809
5. Fernando Alonso, 1:44.874
6. Felipe Massa, 1:45.800
7. Nico Rosberg, 1:46.013
8. Michael Schumacher
9. Adrian Sutil
10. Paul di Resta

11. Sergio Perez, 1:47.616
12. Rubens Barrichello, 1:48.082
13. Pastor Maldonado, 1:48.370
14. Sébastien Buemi, 1:48.634
15. Bruno Senna, 1:48.662
16. Jaime Alguersuari, 1:49.862
17. Kamui Kobayashi

18. Vitaly Petrov, 1:49.835
19. Heikki Kovalainen, 1:50.948
20. Jarno Trulli, 1:51.012
21. Timo Glock, 1:52.154
22. Jêrome d’Ambrosio, 1:52.363
23. Daniel Ricciardo, 1:52.404
24. Vitantonio Liuzzi, 1:52.810

nachtshot
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet