NASCAR

NASCAR: Tony Stewart wint Chase-openingswedstrijd in Chicago

Stewart-Haas teameigenaar/coureur Tony Stewart heeft verrassend de eerste openingswedstrijd van de Chase naar de Cup gewonnen. De wedstrijd op Chicagoland Speedway ontaardde in een economy run.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_chicagoland_pitroad
Brandstofstrategie bepaalde de wedstrijd in de pitlane. Bij Stewart Haas Racing maakte
men de beste calculaties!

Tony Stewart wint Chase openingswedstrijd
Stewart-Haas teameigenaar/coureur Tony Stewart pakte tijdens de eerste Chase openingswedstrijd een verrassende zege. De wedstrijd op Chicagoland moest afgelopen zondag vanwege heftige regenval ruim 22 uur uitgesteld worden. Op basis van zijn puntentotaal had Stewart zich voor de Chase gekwalificeerd, maar moest het tot afgelopen maandag helaas zonder overwinningen stellen. Terwijl zijn concurrenten bij bosjes zonder brandstof kwamen te staan hield Stewart het hoofd koel en pakte zijn eerste zege dit seizoen. Tony Stewart: “Wij hebben een moeilijk jaar gehad maar dit is een goede manier om te beginnen. Eigenlijk hadden wij niets te verliezen. Bovendien houd ik er niet van om met het brandstofverbruik te spelen, maar de wedstrijd ontwikkelde zich zonder neutralisaties nu eenmaal zo. Wij oefenden behoorlijk wat druk op Matt Kenseth uit. Toen ik hem eenmaal voorbij was kon ik mij aan zijn snelheid aanpassen.”
Stewart beschikte over iets meer brandstof dan zijn rivalen want pas in de pitlane viel zijn Chevrolet echt zonder brandstof.

Kenseth was één van de vele coureurs die in de laatste ronde zonder brandstof kwamen te staan. Hoewel Kenseth door J.J. Yeley over de finish geduwd werd en als 8e eindigde, werd hij door de wedstrijdleiding naar de 21e plek teruggezet. Voor elke deelnemer geldt dat hulp van buitenaf in de laatste ronde niet door de wedstrijdleiding geaccepteerd wordt. Ook Kevin Harvick spaarde evenals Stewart de nodige brandstof en plaatste met nog amper acht ronden te gaan een laatste aanval op de leider in de wedstrijd. Uiteindelijk kwam Harvick de nodige meters te kort. Kyle Busch en Jeff Gordon kwamen in de allerlaatste ronde zonder brandstof te staan en werden respectievelijk als 22e en 24e geklasseerd. Dale Earnhardt Jr. was uiteindelijk de lachende derde en pakte de derde plek. Achter hem eindigden Carl Edwards, Brad Keselowski en Kurt Busch. Clint Bowyer(7e) en Mark Martin(10e) waren in de eindslag overigens de enige coureurs die zich niet voor de Chase naar de Cup gekwalificeerd hadden.

Uitslag
1. Tony Stewart Chevrolet 267 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 267 ronden
3. Dale Earnhardt Chevrolet 267 ronden
4. Carl Edwards Ford 267 ronden
5. Brad Keselowski Dodge 267 ronden
6. Kurt Busch Dodge 267 ronden
7. Clint Bowyer Chevrolet 267 ronden
8. Ryan Newman Chevrolet 267 ronden
9. Mark Martin Chevrolet 267 ronden
10. Jimmie Johnson Chevrolet 267 ronden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet