Formule 3

Duits Formule 3: Van Amersfoort Racing wint vierde kampioenschap

480_var_f3_rs_champ

Van Amersfoort Racing is opnieuw de beste in het Duitse F3 kampioenschap. Na eerdere titels in 1998, 2007 en 2009 greep het fabrieksteam van Volkswagen uit Huizen dit weekeinde haar vierde Formule 3 titel met de Nieuw-Zeelander Richie Stanaway. Op het TT-circuit van Assen onderstreepte de kersverse kampioen zijn hegemonie met zijn 11de overwinning van het seizoen.

Tekst en foto's: PR

De voorlaatste raceweekeinde van 2011 bracht de definitieve beslissing. Richie Stanaway (19) had in de vorige zeven races zoveel voorsprong opgebouwd dat hij vrijwel niet meer te achterhalen was door concurrent Marco Sörensen. De Deen verscheen in Assen dan ook niet meer aan de start, waarna de titel een feit was.

Richie Stanaway voegt zich bij een illuster rijtje van Bas Leinders (1998), Carlo van Dam (2007) en Laurens Vanthoor (2009). “Ik ben trots dat we als team opnieuw een talent hebben klaargestoomd voor de top van de autosport”, vertelt teameigenaar Frits van Amersfoort. “Richie was absoluut de beste. De feiten onderstrepen dat een nieuwe ster is opgestaan.”

De F3-rookie heeft zich bij het kampioensteam uit Huizen ontwikkeld tot een complete coureur. In de Dallara powered by Volkswagen boekte Richie Stanaway 11 zeges in 16 races en reed hij 8 pole positions. De Nieuw-Zeelander is bovendien opgenomen in een talentenprogramma van mondiale autosportbond FIA en wordt begeleid door Gravity Racing dat nauwe banden onderhoud met de Formule 1.

“Hoewel de titel al binnen was, heeft Richie op Assen weer eens klasse getoond. Met een prachtige inhaalmanoeuvre greep hij de leiding in race twee en hield tot aan de finish de deur dicht voor Markus Pommer”, zag Frits van Amersfoort. “De race op zaterdag had Richie ook moeten winnen, ware het niet dat de wedstrijdleiding een ronde te vroeg afvlagde.”

480_var_f3_hva

Ook de twee andere F3-talenten presteerden goed op de historierijke Drentse omloop. Hannes van Asseldonk vloog naar de pole position in race 1, zijn tweede van het seizoen. Met een derde plaats in de wedstrijd bracht de Rookie uit Boekel zijn totaal aantal podiumfinishes op vijf.

480_var_f3_jm

Jeroen Mul eindigde als vijfde; een evenaring van zijn beste seizoenprestatie.
In de race op zondag finishte Hannes van Asseldonk als vijfde na als negende te zijn gestart. Het leverde de Brabander opnieuw vier punten op, waardoor Hannes doorstijgt naar de zesde plaats in het kampioenschap en uitzicht houdt op plaats drie.
“Hannes is goed bezig. Hij ontwikkelt zich tot een rijder met veel potentie in de F3”, aldus Frits van Amersfoort. Jeroen Mul kwam de tweede race niet aan de finish door een technisch probleem.

De ATS Formel 3 Cup sluit het seizoen af op 1 en 2 oktober op de Hockenheimring.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet