EK Mégane Trophy

Eurocup Mégane Trophy: Bas Schothorst domineert op Paul Ricard

480_bs_paulricard_1

Bas Schothorst heeft op schitterende wijze zijn overwinning behaald in de Eurocup Mégane Trophy op het HTTT circuit van Paul Ricard. Nadat de Nederlander op zaterdagmiddag van poleposition was vertrokken wist hij deze gedurende de 19 ronden tellende race verder uit te bouwen. Met grote overmacht kwam hij als winnaar over de meet. In de afsluitende race op zondag kwam Bas Schothorst opnieuw als polesitter goed uit de startblokken. De TDS Racing coureur leek op weg naar zijn tweede zege maar een trage bandenwissel gooide roet in het eten. De inwoner uit Amsterdam zag uiteindelijk als tweede de zwart-wit geblokte finishvlag vallen. In de stand om het kampioenschap is Schothorst gestegen naar de derde plaats met totaal 141 punten.

Tekst en foto's: PR

Op vrijdag leerde Bas Schothorst het 5.148 kilometer lange circuit kennen en maakte hij veel kilometers om ervaring op te doen. In de kwalificatiesessies van zaterdagochtend onderstreepte Schothorst de stijgende lijn en veroverde hij met ruim een seconde voorsprong de poleposition. Ook in de tweede tijdtraining was hij heer en meester en pakte de tweede polepositon voor de race op zondag.

480_bs_paulricard_2

In de openingsmanche van zaterdagmiddag kwam Schothorst bijzonder goed uit de startblokken en wist deze snel uit te bouwen. Hij won nog meer terrein wanneer zijn concurrenten Niccolo Nalio en Stefano Comini een drive through penalty kregen opgelegd. Schothorst nam in de volgende ronden bewust gas terug en behield eenvoudig de leiding in de race. In het verdere verloop van de 19 ronden tellende race kwam zijn voorsprong niet meer in gevaar. De Amsterdammer in Franse dienst pakte op fraaie wijze zijn overwinning! In de Gentleman Cup belandde Jeroen Schothorst eveneens op het podium door als derde te finishen. Wim Beelen
en David Dermont moesten voortijdig de strijd staken.

De tweede race op zondag werd onder natte omstandigheden verreden. Ondanks dat Schothorst flink in gevecht was gewikkeld met Comini behield hij de leiding na de openingsronde. Hij had tot aan de pitstops een voorsprong van 15 seconden opgebouwd.
Tijdens de pitstop ging Schothorst over naar slicks, maar kreeg het team het achterwiel er niet vanaf. Schothorst viel hierdoor tijdelijk terug naar de vierde plaats. In de slotfase van de race vocht hij zich terug naar de tweede plaats en zette bovendien de snelste raceronde neer. In de Gentlemen Cup pakte Beelen de volle winst en legde Dermont beslag op de tweede plaats. Jeroen Schothorst moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

BasSchothorst: “Ik heb een uitstekend weekend achter de rug. Twee polepositions, baanrecord, een overwinning en een tweede plaats. Ik ben natuurlijk teleurgesteld dat ik vanmiddag niet heb gewonnen, maar omdat één van de achterwielen er niet op ging
verloor ik 25 seconden in de pits. Dat is ook racen! Het was in ieder geval goed dat we zowel op een natte als droge baan dit weekend het snelst waren. Ik kijk uit naar het volgende weekend!”

480_bs_paulricard_3

Uitslag race 1 Eurocup Mégane trophy, Paul Ricard, 17.09.2011
1. Bas Schothorst NED TDS Racing 19 ronden, 43:32.917
2. Gregory Guilvert FRA Team Lompech Sport + 06.775s
3. Fabien Thuner SUI Boutsen Energy Racing + 28.039s
9. Jeroen Schothorst G NED TDS Racing + 1:31.263s
DNF. Wim Beelen G NED TDS Racing + 3 ronden
DNF. David Dermont G BEL TDS Racing + 9 ronden

Uitslag race 2 Eurocup Mégane trophy, Paul Ricard, 18.09.2011
1. Stefano Comini SUI Oregon Team 17 ronden, 4314.638
2. Bas Schothorst NED TDS Racing + 07.260s
3. Gregory Guilvert FRA Team Lompech Sport + 13.761s
4. Wim Beelen G NED TDS Racing + 29.403s
7. David Dermont G BEL TDS Racing + 54.732s
12. Jeroen Schothorst G NED TDS Racing + 1:41.459s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet