Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Dutch GT4

Dutch GT4: D’Aste naar algemene winst, Bastiaans nummer één in Dutch GT4

race1_1

Stefano D’Aste heeft de eerste gecombineerde wedstrijd van de GT4 European Cup en het HTC Dutch GT4 Championship op zijn naam geschreven. Met een tweede plaats algemeen pakte Phil Bastiaans de overwinning in het Dutch GT4. Cor Euser zag een fraaie race die hij met zijn Lotus Evora als tiende begon beloond worden met een derde plaats algemeen en dus een tweede plaats in het Dutch GT4. Duncan Huisman maakte het Dutch GT4 podium compleet.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Chris Schotanus

Met de combinatie van het HTC Dutch GT4 Championship en de GT4 European Cup staan er twintig auto’s in Assen ingeschreven. Stefano D’Aste mag met zijn Lotus Evora GT4 vanaf pole position vertrekken gevolgd door Duncan Huisman, Phil Bastiaans, Simon Knap, Ales Jirasek en Jan Joris Verheul. Helaas ontbreekt Jeroen van den Heuvel met zijn Corvette C6 en dus blijft zijn plaats op de vierde rij leeg.

race1_2

Met een vliegende start worden de negentien GT4-bolides op pad gestuurd voor hun race over 25 minuten. D’Aste maakt geen fout, kiest meteen de binnenkant en kan zo zijn koppositie behouden terwijl Bastiaans de tweede plaats overneemt van Huisman. Daarachter is het letterlijk deurkruk aan deurkruk waarbij Cor Euser en Simon Knap even door het gras moeten.

Bastiaans sluit in de eerste ronde meteen aan bij D’Aste terwijl daarachter een gaatje valt richting Huisman en Euser. Op plaats vijf heeft Knap het zwaar te stellen met de Aston Martins van Appleby en Verheul maar als de Engelsman een foutje maakt heeft de KTG-rijder meteen wat ruimte en weet Verheul de zesde plaats over te nemen. Op een keurige achtste plaats heeft Bernard van Oranje het aan de stok met de Ginetta van Jirasek.

race1_3

In de vierde ronde is het gat tussen de leidende D’Aste en Bastiaans nog altijd niet meer dan 0,9 seconden terwijl Euser Huisman is gepasseerd. Op vijf Knap die Verheul langzaam groter ziet worden in zijn spiegel. Daarachter Appleby en het voortdurend strijdende duo Van Oranje, Jirasek. In de zesde ronde gaat het dan toch mis bij het strijdende tweetal want de Tsjech rijdt tegen de achterkant van de BMW waardoor Van Oranje spint en als twaalfde zijn weg moet vervolgen. Voor Jirasek zijn de druiven ook zuur want zijn motorkap is losgeraakt en dus moet de Tsjech zijn Ginetta richting de pits sturen.

race1_4

Aan kop loopt D’Aste een paar tienden van een seconde per ronde weg waardoor zijn voorsprong in ronde acht 2,6 seconden bedraagt. Op drie Euser die niet echt bedreigd kan worden door Huisman. Anders is het voor Knap die op de vijfde plaats onder zware druk staat van de twee Astons van Verheul en Appleby. Door de aanvallen van de Engelsman op Verheul krijgt Knap weer wat lucht. In zijn aanvalsdrift gaat Appleby in de Ramshoek van de baan en mag van geluk spreken dat hij zijn auto niet zwaar beschadigt. Een uitvaller is ook Henry Zumbrink die in de pits moet opgeven. Een fraaie strijd is er tussen een terugkomende Van Oranje die Nelson van der Pol is gepasseerd en inmiddels weer op plaats negen ligt.

race1_5
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet