Formule 1

Formule 1: Vettel heeft verrassend eenvoudige middag

vettel

Waren er voorafgaand aan de Grand Prix van Italië vraagtekens of Red Bull wel snel genoeg zou zijn, vandaag heeft Sebastian Vettel iedereen omver geblazen. Hij verloor bij de start de leiding, greep die meteen weer terug, via het gras, en reed vervolgens weg bij Fernando Alonso. Die kon door een slechte start van de McLarens lange tijd de tweede plaats houden, maar werd vervolgens opgejaagd. Button ging erop en erover, daarna was het aftellen tot Hamilton kwam. Die vocht een halve race met Michael Schumacher en toen hij daar eindelijk voorbij was kon hij oprukken naar Alonso. Uiteindelijk kwam Hamilton één rondje tekort om de laatste podiumplaats te grijpen. Met nummer twee in het kampioenschap Mark Webber in de bandenstapel, kan Vettel de volgende race in Singapore al kampioen worden.


Tekst: Daan Jeuken

Alonso brengt tifosi in extase
Bij de start zijn de ogen gericht op Vettel en Hamilton op de eerste rij. Hamilton lijkt beter weg te zijn dan Vettel, maar veruit het beste weg is Fernando Alonso. De Ferrari-rijder brengt de tifosi in extase door in de chicane de leiding te pakken, voor Vettel en Hamilton. Jenson Button heeft een slechte start en valt terug naar p6, achter Schumacher en Massa.

Terwijl de koplopers al door de chicane zijn is het wachten om een klapper. Liuzzi komt namelijk zijwaarts door het gras op de chicane af glijden. Op het moment dat hij bij de chicane is rijden daar Petrov en Rosberg en die worden geramd. Ook Ricciardo, Barrichello en D’Ambrosio vinden in de chicane hun Waterloo. De safetycar komt de baan op om de auto’s op te ruimen.

McLarens verliezen nog een plaats
Na drie ronden safetycar wordt de race weer hervat en Vettel probeert meteen aan te vallen bij Alonso. De leider slaat de aanval af. Daarachter zit Hamilton behoorlijk te pitten en dat wordt hard afgestraft. Michael Schumacher valt aan en pakt de derde plaats. Ook teamgenoot Jenson Button is niet wakker, hij verliest nog een plaats aan Mark Webber.

Vettel zit sinds de herstart al de hele tijd op de staart van Alonso en het wachten is op de aanval. Die komt er, en hoe. In de Lesmo-combinaties gaat hij buitenom, door het gras en pakt hij de leiding weer terug.

Webber in de muur
Mark Webber heeft zojuist Jenson Button gepasseerd en wil nu ook meteen Felipe Massa voorbij. Webber pakt de buitenlijn in de chicane, maar die is erg krap. Webber komt op de kerbs, stuitert omhoog en verliest zijn voorvleugel. Hij rijdt ook nog eens tegen Massa aan die daardoor in de rondte gaat. Dit geeft Button weer twee plaatsen cadeau, Webber moet terug naar de pits. Daar slaagt hij niet in, want in de Parabolica voor start/finish kan hij niet insturen met de vleugel nog onder de auto. Hij schiet rechtdoor en parkeert zijn Red Bull in de muur.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet