NASCAR

NASCAR: Zege voor Kevin Harvick. 12 Chase-kandidaten bekend!

RCR-Chevrolet-coureur Kevin Harvick zegevierde in Richmond. Na de wedstrijd in Richmond was er tevens bekend welke twaalf coureurs de komende tien weken de titelstrijd gaan bepalen. Ondanks de wildcards die eerder verstrekt werden, waren er geen verrassingen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_harvick_leading_richmond
Kevin Harvick leidt met daarnaast Dale Jr. Die behaalde met zijn gehavende 88
Chevrolet voldoende resultaat om voor de Chase in aanmerking te komen.

Chase kandidaten bekend. Zege Kevin Harvick
Van de 400 ronden tellende wedstrijd reed Harvick er maar liefst 202 op kop. Alleen Roush Fenway Ford-coureur Carl Edwards kon Harvick mogelijk nog van de zege afhouden, maar slaagde daar niet in, omdat hij bij het passeren van Jeff Gordon teveel tijd verloor. Edwards: “Eigenlijk had ik gewoon moeten winnen, maar ik kon gewoon niet snel genoeg langs Jeff Gordon heen.” De definitieve beslissing viel eigenlijk in de 383e ronde toen Paul Menard van de baan spinde. Direct bij de herstart kon Harvick afstand nemen van Jeff Gordon en Carl Edwards. Voor Edwards herhaalde het scenario van vrijdagavond zich. Hij zat op de bumper van zijn tegenstander maar kwam uiteindelijk toch te kort.

Voor Harvick was het na dertien races zonder overwinning weer een opsteker. “De laatste maand heb ik nu niet bepaald gezellige meetings gehad. Het was behoorlijk stressvol!” verklaarde Harvick. De RCR-coureur heeft noodgedwongen vanwege een “mogelijke scheiding” met zijn echtgenote Delana zijn eigen Nationwide-en Campingworld Truck Teams met die van teambaas Richard Childress moeten laten fuseren.

2011_11-10-11
De tribunes in Richmond gisteravond. Commentaar lijkt ons overbodig.

Voor het eerst sinds 2008 mag Dale Earnhardt Jr. eveneens weer aan de Chase deelnemen. In de 8e ronde kwam Earnhardt Jr. al met Clint Bowyer in botsing en liep behoorlijk veel averij op. Nadat de Hendrick Motorsports crew de gehavende Chevrolet had opgelapt werden Marcos Ambrose en Travis Kvapil eveneens het slachtoffer van Earnhardt Jr. Ondanks 16 pitstops eindigde Earnhardt nog als 16e in dezelfde ronde als de koplopers. Wel kreeg Earnhardt bij een neutralisatie driemaal een ronde terug. Earnhardt Jr: “Ik maakte mij eigenlijk niet echt ongerust. Ik heb met genoeg gehavende bolides op korte ovals gereden.”

JGR-Toyota-coureur Denny Hamlin verloor vooral in het begin van de wedstrijd veel tijd. Hij zakte zelfs naar de 40e plek terug. Toch deed de crew van Joe Gibbs Racing uitmuntend werk. Hamlin eindigde uiteindelijk toch nog als negende. “Een ongelofelijke comeback die ik aan mijn crew te danken heb” aldus Hamlin. Hoewel teameigenaar-coureur Tony Stewart dit jaar nog geen races gewonnen heeft, had hij aan een zevende plek voldoende om zijn positie voor de Chase naar de Cup veilig te stellen.”

2011_richmond_crash_2
De nodige chaos op Richmond. Hier een crash waarbij maar liefst dertien deelnemers
betrokken waren.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet