Clio Cup

Clio Cup: Teun van Dam, van sponsor tot coureur

480_van_dam_9295

Al tien jaar lang is Teun van Dam met zijn bedrijf Van Dam B.V. één van de trouwe sponsors van Dekker Racing. Tijdens de Trophy of the Dunes verruilde de inwoner van Krimpen aan de Lek zijn rol langs de zijlijn voor die van Clio Cup-coureur. “Tijdens de teamvergadering werd ik democratisch aangewezen om de tweede auto van Dekker Racing te bemannen en daar sta je dan opeens in een race-overall”, aldus een opgewekte Van Dam.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt en Klaas Norg

actie_1880

“Arie Dekker, de vader van Marcel en ik kennen elkaar al heel lang. Een jaar of tien jaar geleden reed Arie Renault Clio’s en ben ik als sponsor met mijn bedrijf Van Dam B.V., een handelsonderneming in heftrucks en graafmachines, bij het team betrokken geraakt”, steekt de in monteursoveral gestoken Teun van Dam van wal. “Ik ben bij alle raceweekenden aanwezig, sleutel mee en doe verder alle klusjes die maar voorhanden komen”, aldus de nu 49-jarige inwoner van Krimpen aan de Lek. Achter de schermen weet Van Dam dus precies wat er speelt, maar ook als rijder is hij niet geheel onervaren. “Ik heb in het verleden wat in de oval racing gedaan en heb met Arie Dekker endurance wedstrijden gereden met onder andere een Seat Cupra.

actie_9390

De afgelopen jaren heb ik echter niet meer achter het stuur gezeten. Bij de teambespreking op de maandag voor de Trophy of the Dunes zaten Arie Dekker, Boy van der Heijde en ik bij elkaar en kwam de inzet van de tweede Renault Clio die Dekker Racing heeft aan de orde. Vervolgens werd ik democratisch aangewezen om daar tijdens de Trophy maar eens mee te gaan rijden.”

zijaanzicht_2744

240_9301Het zal niemand verbazen dat Van Dam weinig verzet bood en zijn eerste ervaringen waren hem uitstekend bevallen. “Het is wel even een niveautje hoger dan wat ik in het verleden gedaan heb. Het is best moeilijk maar ook ontzettend leuk. Met de laatste vijf in het veld kan ik echter goed meekomen. Wel merk ik dat ik wat conditie tekort kom want met het oog op de wedstrijd over veertig minuten heb ik bij de vrije training meteen vijftig minuten achter het stuur gezeten en dat voel je wel.” In de kwalificatie reed Van Dam naar een 22ste plaats en zorgde er in beide races voor dat hij buiten de problemen bleef waardoor hij in race één als 17de van de 23 gestarte Clio’s de finish passeerde en in race twee als 19de de zwart-witgeblokte vlag zag. Een debuut dat naar meer smaakt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet