NASCAR

NASCAR: Jeff Gordon behaalt 85e Sprint Cup zege in Atlanta

Hendrick Motorsports-coureur Jeff Gordon heeft de uitgestelde wedstrijd in Atlanta op zijn naam geschreven. De Hendrick Motorsports-coureur schreef daarmee tevens geschiedenis. Hij behaalde zijn 85e zege in de NASCAR Sprint Cup.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_85e_zege_gordon_atlanta
Jeff Gordon en Jimmie Johnson in gevecht op Atlanta. Gordon schreef geschiedenis.

Jeff Gordon behaalt 85e Sprint Cup zege in Atlanta
Met zijn 85e Sprint Cup overwinning kwam Jeff Gordon op gelijke hoogte met Bobby Allison en Darrell Waltrip, die eveneens 85 overwinningen op hun naam hebben staan. Samen met deze legendarische NASCAR namen bezet Gordon de derde plek achter Richard Petty(200 zeges) en David Pearson(105).

Voor de tweede maal in de Sprint Cup geschiedenis moest er een wedstrijd naar de dinsdag verschoven worden. In 1978 kwam dit voor de laatste maal voor. De wedstrijd op Atlanta moest wegens regen tweemaal onderbroken worden. De eerste keer moest er zelfs voor 24 minuten lang met een Code Rood onderbroken worden.

In de wedstrijd op Atlanta maakten de Hendrick Motorsports teamgenoten Gordon en Johnson de dienst uit. Met nog amper 20 ronden te gaan had Gordon een voorsprong van meer dan 2 seconden op zijn teamgenoot Jimmie Johnson. Negen ronden voor het einde probeerde Johnson de druk op zijn teammaat op te voeren, maar zijn Chevrolet begon in de laatste twee ronden aardig te glijden en had weinig kans. Tony Stewart eindigde als derde, eveneens in een Chevrolet.

Met nog minder 20 ronden te gaan zag Clint Bowyer zijn kansen om aan de Chase naar de Cup deel te nemen door Juan Pablo Montoya aardig geruïneerd worden. “De bocht behoorde lichtjes aan mij, maar tegen een ezel kun je niet racen. Bij de herstarts werpt hij gewoon een bom voor je op en zit je in de weg. Ik ben echt moe van die man.”

Viervoudig kampioen Jeff Gordon lijkt dit jaar eveneens goede kansen te hebben om de Sprint Cup op zijn naam te schrijven. Teamgenoot Jimmie Johnson, die het voorlopige puntenklassement aanvoert behaalde de afgelopen vijf seizoenen de titel. Wordt de “Chase naar de Cup” een deja-vu voor het team van Hendrick Motorsports. In 1994 behaalde Jeff Gordon tijdens de Coca Cola 600 op Charlotte zijn allereerste Sprint Cup-overwinning.

2011_atlanta_dinsdag
Racen op de dinsdag. In Amerika kan het gewoon. Maar met 29.700 toeschouwers
was het bezoek natuurlijk dramatisch.

Uitslag
1. Jeff Gordon Chevrolet 325 ronden
2. Jimmie Johnson Chevrolet 325 ronden
3. Tony Stewart Chevrolet 325 ronden
4. Kurt Busch Dodge 325 ronden
5. Carl Edwards Ford 325 ronden
6. Brad Keselowski Dodge 325 ronden
7. Kevin Harvick Chevrolet 325 ronden
8, Denny Hamlin Toyota 325 ronden
9. Matt Kenseth Ford 325 ronden
10.A.J. Allmendinger Ford 325 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet